Motivasyon ve verimlilik ilişkisi sağlık kurumlarında bir uygulama: Kahta Devlet Hastanesi örneği
The relationship between motivation and efficiency an applicatiom in health institutions: The model of Kahta State Hospital
  1. Tez No: 375415
  2. Yazar: AHMET BOZKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜCAHİT ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik, Motivasyon, Hastane, İş tatmini, Performans, Efficiency, Motivation, Hospital, Job Satisfaction, Performance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bütün işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri ve amaçlarına en iyi şekilde ulaşabilmeleri için çalışanlarının motivasyonlarına önem vermeleri gerekmektedir. Motive olmuş her eleman,çalıştığı kurumun amacınaulaşmasındabirbasamak rolünüüstlenmektedir.Bu basamaklarınsağlamolmamasızamanlaişletmenin yıkımına yol açar. Yüksek motivasyona sahipkişilerverimliliğideberaberinde getirecekleri için çalıştığı kurumunun amacına ulaşmasında büyük fayda sağlarlar.İnsanhayatındaönemliyeresahipolanhastanelerinamaçlarınaulaşabilmeleri bünyesinde çalıştırdığı sağlık personelinin etkin ve verimli çalışmasına bağlıdır. Çalışan verimliliğinde de motivasyon en önemli amaçlardan biri olmaktadır. Bu çalışmada Adıyaman ili Kahta Devlet Hastanesi'nde çalışan işgörenlerin motivasyon ve verimlilik arasındaki ilişkileri üzerinde durulmuştur. Ayrıca bu çalışmada farklı demografik özelliklerin motivasyon ve verimlilik üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmada, çalışanların motivasyonlarını etkileyen faktörlere ilişkin bir soru formu kullanılmıştır. 331 kişilik örneklem grubundan seçilen 193 adet soru kağıdının güvenilirlikleri test edilmiş ve anketlere SPSS 20.0 paket programı ile T Testi, One way Anova (Tek Yönlü Varyans), Korelasyon, Regresyon, Faktör, Frekans ve Güvenilirlik gibi çeşitli analizler uygulanmıştır. Çalışma sonucunda motivasyon ve verimlilik arasında olumlu bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, işgörenlerin verimliliğini sağlamada yönetici faktörünün ekonomik faktörlerden daha önemli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
All enterprises should give importance to the motivation of their employees to sustain their existence and reach their goals. Every staff who is well motivated undertakes a step role in the institution he/she works for to reach its goal. These steps'not being everlasting and reliable leads to the failure of the enterprise in time. Employees having high motivation renders utility for their enterprises in realizing their aims as such employees also provide high efficiency for their institutions. Reaching to their goals for hospitals that have an important role in human life depends on their staff's working efficiently and operatively. Motivation is one of the most important objects in employees'efficiency. In this study, the relationship between motivation and efficiency of employees in Kahta State Hospital in Adiyaman province has been researched. Besides, the effect of various demographic features on motivation and efficiency has been studied in this study. In the study, a questionnaire about the factors affecting employees'motivation has been used. The reliability of 193 questionnaire papers selected from a sample group consisting of 331 people has been tested and various analyses such as One Way Anova, T Test, Correlation, Regression, Factor, Frequency and Reliability have been applied through SPSS 20.0 Packet Programme. At the end of the study, it's been determined that there's a positive relationship between motivation and efficiency. It's also been determined that manager factor is more important than economic factors in the staff's efficiency.