Hastanede çalışan temizlik personelinin hastane enfeksiyonu ve korunma yolları konusunda eğitim, bilgi ve uygulama becerileri
The education, information and implementation skills of the cleaning personnell working in a hospital on nosocomial infection and prevention
- Tez No: 375417
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE MAVİLİ AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hastane Enfeksiyonu, Hastane Temizlik Personeli, Tıbbi Atık, Hospital Infections, Hospital Cleaning Staff, Medical Waste
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Hastaneler içinde birçok birimi bulunan ve birçok sağlık çalışanının bulunduğu topluma hizmet veren sağlık kuruluşlarıdır. Sağlık hizmetlerinin kalitesi değerlendirilirken sağlık çalışanlarının yanında hastane temizlik personeli de değerlendirilmeye dahil edilmelidir. Hastanelerde hizmet veren temizlik çalışanları hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Hastane enfeksiyonlarının önlenmesi sadece temizlik personelinin görevi olmadığı gibi bütün hastane çalışanlarını kapsamaktadır. Temizlik eğitimi bütün personele verilen hizmet içi eğitimlerle pekiştirilmektedir. Fakat temizlik hayatımızın her aşamasında önemli bir yere sahip olduğu için bu eğitimin temellerinin ailede atılması çok büyük önem arz etmektedir. Araştırmaya temizlik şirketi personelinden 196 kişi katılmıştır. Araştırmaya katılanlar klinik, poliklinik, yoğun bakım, ameliyathane, idari birimler ve laboratuvar gibi birimlerde çalışan personeldir. Çalışmada okullar bölgesi, dekanlık, lojistik birimleri ve çevre temizlik personeli gibi hastane binası dışında çalışan personel araştırmanın dışında bırakılmıştır. Çalışmaya katılanlar arasında hastane enfeksiyonu eğitimi alanların oranı oldukça yüksek bulunmuştur. Çalışmaya katılanların hastane enfeksiyonlarının kendisine bulaşabileceğini düşünmesine rağmen hastane enfeksiyonlarının bulaşma yolları ve hastane enfeksiyonlarından korunma yollarını bilenlerin oranı oldukça düşüktür. Yaş gruplarından 46 ve üzeri olanlar yüksek riskli alanlar hakkında bilgi sahibi değildir (%97.22). Temizlik personellerinin atık poşeti rengi ve içeriği konusunda yüksek sayılacak oranda bilgiye sahip olmasına rağmen (%74.49), ameliyathanede çalışan personelin bu soruya anlamlı derecede yüksek oranla yanlış cevap vermesi dikkat çekiciydi. Bu durum hastane temizlik çalışanlarının hastane enfeksiyonlarından korunma konusunda eğitimlerin sık tekrarlanması doğru davranışların pekiştirilmesi ve bazı önlemlerin alınması gerektiğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Hospitals are the institutes that have lots of different units and health-field workers serving to the society. While evaluating the quality of the health-related service; in addition to the health care personnel, the cleaning personnel should also be included. Cleaning training is given to all of the personnel, with which way the understanding of the Nosocomial Infection is more clearly expressed. The Research has included 196 personnell, 72 of which are women and 124 men. In this study; the schoolls, deanery, logistic depatments and staff who are responsible for the outside of the hospital building are exempted. The Units such as clinics, policlinics, intense care units, laboratory, and administrative department, which could be related to the nosocomialinfection, are included. Among the staff participated in there search, the rate of those who has the training on nosocomialinfection has been high. On the otherhand, although trained personnel are well-aware of the risk of nosocomialinfection, the rate that they have any idea about how to get infected and the ways to prevent it is very low. The info that the best and effective way to have protection against the nosocomial infection is hand hygiene is not known in high percentage. Although personnel have considerable information about disposalbags' color and contents (74.49%), workers in the operating room have given wrong answers disposalbag-related questions.xii This situation indicates that cleaning personnel should have infection prevention training at frequent intervals and need to take some more comprehensive precautions