Yerel yönetimlerde örgütsel bağlılığın güçlendirilmesinde hizmet içi eğitimin rolü: Gaziantep-Nizip Belediye Başkanlığı örneği
Local governments empowerment in service training role of organizational commitment: Gazi̇antep-Ni̇zi̇p example of mayors
- Tez No: 375425
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Nizip, Yerel Yönetim, Belediye, Hizmet İçi Eğitim, Örgütsel Bağlılık, Organization, Nizip, Local Government, Municipality, Service Training, Organizational Commitment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Hizmet içi eğitim; kamu hizmeti veya özel sektör görevlilerinin hizmette yatkınlığını ve becerisini artırmayı sağlamayı, verimlilik seviyelerini yükseltmeyi, gelecekte üstlenecek oldukları görev ve sorumluluklarını daha iyi yerine getirebilmeleri için onların bilgi, deneyim ve becerilerini artırmayı amaçlayan eğitim etkinliklerinin tümü olarak tanımlanmaktadır. Dolayısı ile hizmet içi eğitimler çalışanların örgüt ile olan ilişkilerinin gelişmesine ve örgütsel bağlılıklarının güçlenmesinde pozitif anlamda katkı sağlayacaktır. Örgütsel bağlılığın güçlendirilmesinde hizmet içi eğitimlerin rolü üzerine gerçekleştirilen bu araştırma çalışmasında, hizmet içi eğitimlerin örgütsel bağlılık üzerindeki rolü ve etkilerinin belirlenmesine yönelik, Gaziantep ili Nizip İlçesi Belediyesi çalışanlarına bir uygulama çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada, Nizip Belediyesi çalışanlarının yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek ve hizmet süresi gibi değişkenlerin, örgütsel bağlılığın güçlendirilmesinde hizmet içi eğitimlerin rolü ve etkisini ortaya koyma amaçlandığı için araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Nizip Belediyesi ve belediye çalışanları, örneklemini ise belediyede çalışanlar arasından rastgele örneklem seçimi yöntemi ile belirlenmiş çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırma verileri, belediye çalışanlarına uygulanan anket formları yardımı ile elde edilmiş, veriler SPSS 20.0 İstatistik Paket Programı yardımı ile analiz edilerek bulgulara ulaşılmıştır. Araştırma verilerinin analizi sonucunda elde edilen bulgulara göre, Nizip Belediyesi çalışanlarının istatistiksel olarak %95 güven aralığında, hizmet içi eğitimleri örgütsel bağlılığı güçlendiren bir faktör olarak algıladıkları, buna karşın Nizip Belediyesi'nin tüm personele yönelik bir hizmet içi eğitim programının bulunmadığı veya verilen hizmet içi eğitimlerin yetersiz düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In-service training; public service or private sector officials in service predisposition and ability to increase the supply, productivity levels to increase in the future to undertake their duties and responsibilities better to fulfill their knowledge, experience and skills aimed at increasing education on all events is defined as. Therefore, in-service training of employees and organizational commitment to the development of relations with organizations in strengthening will contribute in a positive sense. Organizational commitment in strengthening in-service training on the role of who carried out this research work, in-service training on organizational commitment role and influence for the determination of Gaziantep Nizip Municipality employees an implementation study was conducted. In this research, Nizip Municipal employees by age, gender, education level, occupation, and length of service of such variables, organizational commitment in strengthening in-service training role and impact of the reveal was intended to study the relational survey method was used. The universe of study Nizip Municipality and municipal employees, municipal employees in the sample of randomly determined by the method of sample selection consisted of employees. Research data applied to municipal employees obtained with the help of questionnaires, data with the help of SPSS 20.0 Statistical Package Program analyzed findings have been reached. Analysis of the data obtained as a result of the findings, according to the Nizip Municipality employees statistically 95% confidence interval, in-service training, organizational commitment strengthens as a factor perceived, whereas Nizip Municipality's all for staff in-service training program.