Radyoloji teknisyenlerinin iş tatmini ve profesyonel olarak mesleki gelişimine yönelik beklentilerin incelenmesi: GATA örneği
The research about the radiology technicians' job satisfaction and professional development: Sample of GATA
  1. Tez No: 375426
  2. Yazar: TOLGA KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Radyoloji, Röntgen Teknisyeni, Radyoloji Bölümü, Gülhane Askeri Tıp Akademisi
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Hastaneye hasta olarak gittiğimizde laboratuvar ve radyoloji bölümleri en önemli bölümlerden biridir. Özellikle radyoloji burada ön plana çıkmaktadır. Çünkü bazı hastalıkların ilk ve kesin tanısının konulmasında doktora kesin ve net bilgi veren radyoloji bölümünde çekilen görüntülerin sonuçlarıdır. Bu sonuçların zamanında ve doğru bir şekilde çalışmasını yapan, hastaya ve doktora ulaşmasını sağlayanlar da radyoloji teknisyenleridir. Bir sağlık kurumunda kalitenin artmasına etki eden çalışma gruplarından bir tanesi de radyoloji teknisyenleridir. Bu tez amacı, GATA (Gülhane Askeri Tıp Akademisi)'da ki Radyoloji Teknisyenlerinin iş tatmin düzeyi ölçülerek teknisyenlerin mesleki gelişimine katkı sağlamaktır. Araştırmanın evreni; GATA Radyoloji Ana Bilim Dalı Başkan'lığında ki gönüllülük esasına göre belirlenen röntgen teknisyenlerinden oluşmaktadır. Örneklem ise araştırmaya katılmayı kabul eden 55 röntgen teknisyeninden oluşmuştur. Bu çalışma, anket ve içerik tarama modeli ile gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Radyoloji teknisyenlerinin iş tatmin düzeyi anket ile belirlenirken; Profesyonel gelişimine yönelik beklentiler ise mülakat yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Anket verilerinin analizinde SPSS kullanırken, mülakat verilerinin analizinde içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak radyoloji teknisyenlerinin iş tatmini ve mesleki gelişim nitelikleri tespit edilirken, radyoloji bölümlerinin daha etkili, verimli ve nitelikli olması sağlanacak ve bu da daha başarılı radyoloji teknisyenleri yetiştirilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
When we went to the hospital as a patient, laboratory and radiology departmentare one of the most important parts.Radiology particularly comes to the forehere.Because the result of images taken in the radiology department is giving to the doctor precise and clear information the first and definitive in the diagnosis of certain disease. These results are worked accurately and in timely manner and also they are reached to the patient and the doctor by those who are radiology technicians. One of the working groups affecting to increase quality of health care institution is radiology technicians. The aim of this thesis is to contribute by measuring job satisfaction of Radiology Technician to the professional development of technicians in GATA (Gulhane Military Medical Academy). The population of the study consisted of radiology technicians determined as voluntary basis in Radiology Department, GATA. The sample is composed of 55 radiology technicians who agreed to participate in the study.This study is planned to be carried out with the survey and content scanning model. As radiology technicians' job satisfaction level was determined with survey; Prospects toward Professional Development were carried out with the method of interviewing. SPSS was usedin analysis of survey data, content analysis data was conducted in analysis of interview. As a result, while radiology technicians'job satisfaction and professional development are detected, radiology departments will be provided to be more effective, efficient and be qualified, and thiswill contribute to be educated more successful radiology technicians. KeyWords: Radiology, Radiology Technicians, Radiology Departman, Gülhane Military Hospital Academy