Bir eğitim araştırma hastanesinde hasta hakları birimine yapılan başvuruların değerlendirilmesi: Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi örneği
Evaluation of the applications made to the patient rights unit at a research and education hospital: Gülhane Military Medical Academy Hospital example
- Tez No: 375454
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hasta, Hasta hakları, Hasta hakları birimi, JCI, HKS, Patient, Patient Rights, Patient Rights Unit, JCI, SQS
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma ile bir eğitim araştırma hastanesi hasta hakları biriminin etkinliğinin değerlendirilmesi, hasta haklarının uygulanma durumunun araştırılması, başvuru yapan hastaların profilinin oluşturulması, başvuru konularının dağılımın belirlenmesi, başvurulara karşı getirilen çözümlemelerin neler olduğunun ve bu değerlendirmeler neticesinde düzenlenmesi gerekli olan konuların ortaya çıkarılması amacıyla yapılmıştır. Hasta Hakları Birimine 2012-2013 yılları arasında yapılan başvurular değerlendirmeye alınmış ve elde edilen veriler SPSS 15,0 paket programı ile istatistiksel değerlendirmesi yapılmıştır. Yapılan başvuruların %64,2(n=520)'sinin erkek olduğu, yaş ortalaması 39.69±14.445' ile orta yaşta ki kişiler olduğu, %26,5(n=215)' inin lisans mezunu olduğu, başvuruda bulunanların meslek grubuna baktığımızda %41,0(n=332) ile askeri personel ve asker emeklisi olduğu görülmektedir. En çok hakkında başvuru yapılan personel %34,5(n=287) ile asistan doktorlardır. Yaşanan sorunların büyük çoğunluğunu hastane işleyiş sisteminde ki aksaklıklar ve hasta-personel arası ilişkilerde ki iletişim eksikliklerinden kaynaklandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Through this study, it was aimed to evaluate the effectiveness of the patient rights unit of an education and research hospital, research the implementation status of the patient rights, create the profiles of the applicant patients, determine the distribution of the application subjects, reveal what the solutions brought to the applications are and the matters which need to be adjusted as a result of these evaluations. The applications which were made to the Patient Rights Unit between 2012- 2013 were taken to evaluation and the data obtained were subjected to statistical evaluation through SPSS 15,0 package program. It was seen that 64,2%(n=520) of the applications were male at middle age with the age average of 39.69±14.445', and 26,5%(n=215) of them had bachelor's degree, and when we looked at the occupational group of the applicants, they were military personnel and retired soldiers at the rate of 41,0%(n=332). The personnel about whom the highest applications were made were assistant physicians at the rate of 34,5%(n=287). It seems that most of the problems experienced result from the inconveniences in the functioning system of the hospital and lack of communication between the patient and the personnel.