Anaokulları yöneticilerinin okul yönetiminde karşılaştıkları yönetsel sorunlar: Adıyaman ve Malatya örneği
The administrative problems that preschool directors are confronted: Adıyaman and Malatya example
  1. Tez No: 375453
  2. Yazar: ŞİNASİ DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN TAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitimi, Okul Yönetimi, Yönetim Süreçleri, Anaokulu Yöneticileri, Anaokulu Yöneticilerinin Sorunları, Preschool Education, School Administration, Administrative Processes, Preschool Administrators, The Problems of Preschool Administrators
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Gerçekleştirilen bu çalışmada anaokullarında görev yapan yöneticilerin, okul yönetiminde karşılaştıkları yönetsel sorunlar, bu sorunlar arasındaki ilişkiler ve nedenlerinin ne olduğunun incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda 2013-2014 öğretim yılında Adıyaman ili merkez ve ilçeleri ile Malatya merkez ilçede bulunan anaokullarında görev yapan 103 yöneticinin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma kapsamında yöneticilerin karşılaştıkları yönetsel sorunlar ile ilgili görüşlerini almak üzere araştırmacı tarafından geliştirilen 33 maddelik likert tipi bir ölçme aracı kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS 17 istatistik paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Veri çözümlene sürecinde, yüzde, frekans, ortalama, standart sapma, t testi, Pearson korelasyonu ve Spearman korelasyonlarından faydalanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre anaokulu yöneticilerinin yönetsel olarak en az sorun yaşadıkları alanların“Genel İdari Hizmetler”ve“Okul Bütçesi”olduğu belirtilmişken en fazla sorun yaşanan alanların ise“Eğitim Öğretim”ve“Personel Hizmetleri”olduğu görülmüştür. Yaşanan yönetsel sorunların birbirleri ile yakından ilintili oldukları görülmüştür. Okula dair bazı değişkenlerin ve okul yöneticilerinin hizmet içi eğitim alıp almama durumlarının yaşanılan yönetsel sorunlar üzerinde anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür. Daha sonrasında, elde edilen bu bulgular ilgili alan yazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the current study, the levels of managerial problems faced by preschool administrators were investigated. Additionally, the relationships among those problems and the possible reasons for those problems were also investigated. Within that respect, in the education year 2013-2014, 103 administrators working in different preschool level institutions in different districts of Adıyaman and Malatya were given a survey. The research design of the study was descriptive in its nature. During the study, a data collection tool composed by 33 likert type item was developed by the researcher and used as an instrument. The collected data were analyzed by SPSS statistical analysis software. During the data analysis process, percentage, frequency, standard deviation, t test Pearson correlation and Spearman correlation statistics were utilized. Based on the obtained findings, the least faced managerial problems were faces in“General Managerial Services”and“School Budget”sub-dimensions while most faced managerial problems were seen in“Educational-Instructional”and“Personal Services”sub dimensions. Additionally, it was found that, the managerial problems were highly related to each other and co-exist. Moreover, in-service training and some variables related to the school is highly related to the managerial problems faced. Finally, the obtained findings were discussed in the light of the current literature.