Afganistan'da NATO ve Amerikan askeri varlığı
NATO and U. S. military presence in Afghanistan
- Tez No: 375459
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD ve NATO Askeri Varlığı, 11 Eylül 2001, Sovyetler Birliği, Mücahitler, Taliban, U.S. and NATO Military Presence, September 11, 2001, Soviet Union, Mujahideens, Taliban
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
NATO ve ABD'nin Afganistan'daki Askeri Varlığı'nı konu alan bu tezimizde, ABD'nin Sovyetler Birliği'nin işgali dönemindeki rolü Afganistan'daki mücahitlerin iktidar mücadelesi ve iç savaş detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Özellikle, 11 Eylül 2001 saldırısını müteakip ABD önderliğinde NATO'nun Afganistan'a müdahalesi ve askeri varlığı, NATO ve ABD askerlerinin Afganistan'a ne getirdikleri ve 2014 sonrası yabancı güçlerin çekilmesinin ardından neler olabileceği gibi mevzular incelenmiştir. Çalışmamızda ABD ve NATO'nun askeri varlığını incelerken Sovyetler Birliği'nin işgali döneminde ABD'nin konumu ve Mücahit gruplara yardımları konuları anlatılmıştır. Ayrıca, ABD'nin Taliban'ın ortaya çıkmasındaki rolü ve Taliban ile ilişkilerinin gelişmesi ve bozulmasının nedenleri de tezimizde incelenmiştir. 11 Eylül sonrası ABD'nin Afganistan'a müdahalesi ve bu süreçteki gelişmeler anlatılmıştır. Özellikle Afgan ordusu ve polis teşkilatına ABD'nin bu süreçteki desteği önemli olmuştur. Afgan Ordusu ve Polisi'nin terör ve uyuşturucu ile mücadele hususunda yeterli derecede ağır ve hafif silahlarının bulunmaması ve tüm teçhizat, maaş ve diğer masraflarının ABD tarafından ödenmesi, ABD'nin ülkeden tamamen çekilme ihtimalinin ardından Afgan ordusunun hava desteği olmadan Taliban ile mücadele konusunda yetersiz kalacağı bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
We described; the rol of the United States during the invasion of the Soviet Union, the power struggling of Mujahideen and the Afghan Civil War after the collaps of Soviet Union in details in our thesis which researches the subject of NATO and U.S. Military Presence. In the thesis specially after September 11, 2001, NATO`s intervention and Military Presence in leadership of U.S. had been reviewed. We also reviewed what have NATO and the U.S brought to Afghistan and what will happen after the withdrawal of foreign forces from Afghanistan. We described the position and the supports of U.S.A. to Mujahideen groups during the era of the Soviet Union Invasion in the thesis. Th U.S. role in Taliban`s rising and development of relations of the U.S.-Taliban and the causes of the deterioration of relations of them had been reviewed in the thesis. The U.S. intervention to Afghanistan after the September 11, 2001 and developments in this process had been described. Specially the support of the U.S. to Afghan Army and Police was very important in this processes. Afghan Army and Police don`nt have enough heavy and light weapons. All equipments, salary and other expenses of the army and police are paid by the U.S. The posibility of the complete withdrawal of Foriegn Forces from the country after 2014 is worrying people and it looks impossible to struggle against Taliban without the air force of the Taliban.