Ramazanoğulları-Memlûkler Devleti ilişkileri
Ramazanoğulları-Mamluks State relations
  1. Tez No: 375458
  2. Yazar: NİHAL GEZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Memlûk Devleti, Ramazanoğulları Beyliği, Osmanlı Devleti, Çukurova, Mamluk State, Ramazanoğulları Seigniory, Ottoman State, Cukurova
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Memlûk Devleti'ne bağlı olarak teşekkül eden Ramazanoğulları Beyliği 1353'de Çukurova'da kuruldu. Memlûk Devleti'nin onayı ile kurulduğu için kuruluşunu tamamlayana kadar Memlûk Devleti'ne bağlı idi. 14. ve 15. yüzyılda Dulkadiroğulları, Karamanoğulları ve Memlûk valileri arasındaki ilişkiler, ilişkilerin olumlu ya da olumsuz istikametini belirlemiştir. Bu durum Osmanlı Devleti'nin 16. Yüzyılda bölgeye gelmesine kadar sürmüştür. Osmanlı nüfuzunun artması ile beylik, Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Bu yüzden Ramazanoğulları Beyliği hiçbir zaman tam bağımsız olamamıştır.
Özet (Çeviri)
Ramazanogulları which was tied to Mamluk State was founded in 1353 in Cukurova. As it was founded by the approval of that state, its sovereignty was tied to Mamluk State until it completed its foundation. İn the 14th and 15th century, Dulkadirogulları, Karamanogulları and The Mamluk Governers determined the relationship between Mamluk State and Ramazanogulları whether it went positive and negative aspect. This aspect continued until Ottoman State came to the Cukurova area in the 16th century. As the rising power on of the area Ottoman State the Seigniory fell under the Ottoman State's dominaton. For this reason the Seigniory of Ramazanogulları could never be fully independent.