Rüzgâr enerjisi santrallerinde maliyet ile giderlerin TMS/TFRS kapsamında incelenmesi ve muhasebe uygulaması
Cost and expenses investigation in wind energy plants under the TAS/TFRS and accounting practice
  1. Tez No: 375473
  2. Yazar: İSMAİL GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİM ERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Rüzgâr Enerjisi Santrali, Maliyet, TMS, Muhasebeleştirme, Renewable Energy, Wind Power Plant, Cost, TAS, Accounting
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan rüzgâr enerjisinden elektrik üretiminin maliyet ve gider unsurları TMS/TFRS ve Türkiye'deki mevcut yasal düzenlemeler kapsamında incelenmiştir. Son yıllarda artan taleple birlikte ülkemizde de hızlı bir gelişme gösteren rüzgâr enerjisi santrali yatırımlarının yapılması, maliyetlerinin belirlenmesi ve muhasebeleştirilmesi konuları yasal mevzuata ve Türkiye Muhasebe Standartlarına göre ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bu çalışmanın gelecek yıllarda yapılacak olan rüzgâr enerjisi yatırımları için yol gösterici olması hedeflenmiştir. Yapılan çalışmada öncelikle rüzgâr enerjisi santrallerinde katlanılan yatırım ve işletmeye ilişkin maliyet ve giderler belirlenmiştir. Belirlenen bu maliyet ve gider unsurlarının TMS/TFRS kapsamında ne şekilde muhasebeleştirilmesi gerektiği ele alınmıştır. Yapılan bu değerlendirmeler çerçevesinde enerji sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın rüzgâr enerjisi santrali kurulum ve işletmesine ilişkin olarak yaptığı giderlerin muhasebe kayıtlarına alınmasına yer verilerek araştırma konumuz tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the cost and expense components of electricity generation from the wind energy, which is one of the resources of renewable energy, have been examined in the context of TAS/TFRS and legislation in Turkey. With growing demand in our country in recent years showing a rapid development of wind power plant investments made, cost determination and accounting matters have been discussed in detail according to the legislations and Turkey Accounting Standards. This study has been targeted to provide guidance for wind energy investment which will be held in the coming years. In this study, investment and operating costs and expenses incurred in wind energy plants are primarily determined. Accounting of these determined costs and expenses has been analyzed according to TAS/TFRS. Within the framework of this evaluation, research ended up by studying the accounting of wind power plant investment and operation expenses of a company in an energy sector.