Ortaöğretim öğrencilerinin küresel vatandaşlık bağlamında çokkültürlülük hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesi (Çanakkale ili örneği)
Evaluating high school students' views on multiculturalism within the framework of global citizenship
  1. Tez No: 375607
  2. Yazar: İBRAHİM UYDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ZEKİ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küresel Vatandaşlık, Çokkültürlülük, globalization, global citizenship, multiculturalism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Ortaöğretim Öğrencilerinin Küresel Vatandaşlık Bağlamında Çokkültürlülük Hakkındaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi Bu araştırmanın amacı;“ortaöğretim öğrencilerinin küresel vatandaşlık bağlamında çok kültürlülük hakkındaki görüşlerinin”farklı değişkenler açısından değerlendirilmesidir. Araştırma, tarama modelinde yürütülen betimsel ve nicel bir araştırma niteliği taşımaktadır. Araştırmanın örneklemini 2012-2013 eğitim öğretim yılında random yöntemiyle seçilmiş Çanakkale merkez ve ilçelerinden (Ayvacık, Bayramiç, Biga ve Çan) toplam 12 ortaöğretim kurumunda 12.sınıfta öğrenim gören 618 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada verileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından öğrencilere yönelik geliştirilen“Aktif Vatandaşlık Anketi”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular SPSS 18.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ortaöğretim öğrencilerinin cinsiyetleri ile küresel vatandaşlık bağlamında çokkültürlülükle ilgili eylemler, organizasyonlar, görüşler, iyi bir yetişkin vatandaşta bulunması gereken davranışlar arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Ortaöğretim öğrencilerinin öğrenim gördükleri okul türü ile küresel vatandaşlık bağlamında çokkültürlülükle ilgili eylemler, katıldıkları organizasyonlar arasında anlamlı bir farklılaşma olmazken, küresel vatandaşlık bağlamında çokkültürlülükle ilgili görüşler, iyi bir yetişkin vatandaşta bulunması gereken davranışlar arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Ortaöğretim öğrencilerinin ailelerinin sosyo-ekonomik durumu ile küresel vatandaşlık bağlamında çokkültürlülükle ilgili eylemler, katıldıkları organizasyonlar, görüşler arasında anlamlı bir farklılık saptanmış, küresel vatandaşlık bağlamında çokkültürlü iyi bir yetişkin vatandaşta bulunması gereken davranışlar arasında anlamlı bir farklılaşma olmamıştır. Ortaöğretim öğrencilerinin anne ve baba eğitim düzeyleri ile küresel vatandaşlık bağlamında çokkültürlülükle ilgili görüşler arasında, anne eğitim düzeyleri ile küresel vatandaşlık bağlamında çokkültürlülükle ilgili eylemler arasında anlamlı bir farklılık bulunmuş, küresel vatandaşlık bağlamında çokkültürlü iyi bir yetişkin vatandaşta bulunması gereken davranışlar ve organizasyonlar arasında anlamlı bir farklılaşma olmamıştır. Ortaöğretim öğrencilerinin boş zamanlarında yaptıkları etkinlikler ile küresel vatandaşlık bağlamında çokkültürlülükle ilgili eylemler, organizasyonlar, görüşler, iyi bir yetişkin vatandaşta bulunması gereken davranışlar arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Evaluating High School Students' Views on Multiculturalism within the Framework of Global Citizenship This study evaluates“high school students' views on multiculturalism within the framework of global citizenship”with respect to a number of variables using a descriptive quantative method. A total of 618 randomly selected 12th grader high school students from 12 high schools from Ayvacık, Bayramiç, Biga, and Çan (all towns of Çanakkale province) studying in the 2012-2013 academic year have participated in the study. An“Active Citizenship Survey”has been developed for use in data collection with the participants, and the data thus collected has been evaluated in SPSS package version 18.0. Data has been analyzed using independent group t-test and one-way ANOVA. The study has found a significant difference between the sexes of high school students and actions, organizations, views, and attitudes a good adult citizen should have related to multiculturalism within the context of global citizenship. The type of school high school students attend has not been found to correlate significantly with their views on multiculturalism within the context of global citizenship, and organizations they attend, while a significant correlation has been found between the type of school they attend and their views on multiculturalism within the context of global citizenship and attitudes a good adult citizen should have. A significant correlation has been observed between the socio-economic background of high school students' families and their actions/views on multiculturalism within the context of global citizenship and the type of organizations they attend, while no such correlation has been found with attitudes a well-educated multicultural adult citizen should have within the context of global citizenship. The study also found a significant correlation between high school students' views on multiculturalism in the context of global citizenship and parents' educational attainment, whereas no significant correlation has been observed between attitudes a good multicultural citizen should have with respect to global citizenship and the type of organizations they attend. A significant difference has also been observed between the activities high school students attend in their leisure time and multiculturalism-related actions in the context of global citizenship, the type of organization s they attend, their views on multiculturalism and attitudes a good citizen should have.