Ali Kemal'in (1869-1922) eserlerinde Suriye
Syri̇a i̇n Ali̇ Kemal's (1869-1922) works
  1. Tez No: 375665
  2. Yazar: ABDULSATTAR ELHAJHAMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ali Kemal, Suriye, roman, hatıra, sürgün, Bir Safha-ı Şebâb, Ali Kemal, Syria, Novels, Memories, Exile, Bir Safha-ı Şebâb
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
1889-1895 yılları arasında sürgün olarak Halep'te yaşayan ve Suriye'nin farklı şehirlerini gözlem imkânı elde eden Ali Kemal, görevi gereği valilerle, bedevilerle, eşrafla, ulemayla, azınlıklarla, memurlarla görüşmüş ve eserlerinin bir kısmını Halep'teyken kaleme almıştır. Bu sebeplerden dolayı Ali Kemal'in Suriye hakkındaki görüşleri önemlidir. Bu çalışmada: Ali Kemal'in hayatı, eserleri ve romancılığı üzerinde durulduktan sonra, tezin birinci bölümünde“Ali Kemal'in Hatıralarında Suriye”, ikinci bölümünde ise“Ali Kemal'in Romanlarında Suriye”olarak incelenmiştir. Bu iki bölümde Suriye; sosyal hayat, kültür ve coğrafya bakımından incelenmiştir. Ali Kemal'in Suriye'deki yaşantısından izler taşıyan ve daha önce Latin harfleriyle neşredilmeyen Bir Safha-ı Şebâb adlı kitabı, yeni harflere aktarılıp ek olarak verilmiştir. II. Abdülhamit dönemi Suriye'sine ışık tutmakla birlikte Türk sürgün edebiyatı bağlamında da ele alınabilecek bir eser olan Bir Safha-ı Şebâb, bir Osmanlı aydınının taşraya bakışını anlatır.“İki Hemşire”ve“Çölde Bir Sergüzeşt”başlıklı iki romandan oluşan bu kitap, özetle tanıtılarak kısa bir incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ali Kemal who lived in Aleppo between the years 1889-1895 in exile had the oppurtunity to observe various cities of Syria. Due to his post, he met mayors, bedouins, nobles, intellectuals, minorities, government officials. He penned a part of his works in Aleppo. In our dissertation, after dealing with the life of Ali Kemal, his works and novels, we have examined the place of Syria in his memories in the first section and the same in his novels in the second section. In both sections, Syria has been researched in terms of social life, culture and geography. In the conclusion, the results have been discussed. In the bibliography section, the resources have been identified. His work Bir Safha-ı Şebâb that was not transcribed into Latin letters and which contains traces from his life story in Syria has been transcribed into Latin letters. Apart from shedding light on the period of Abdulhamit the Second's reign, the work enlightens the framework of Turkish exile literature and therefore relates the Turkish intellectual's perspective on the rural. Consisting of two novels with the following titles, respectively“İki Hemşire”and "Çölde Bir Sergüzeşt, the book has been briefly introduced and examined.