Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin form bilgilerinin eserleri icra etme üzerinde etkisi
Faculty of Education, Department of Fine Arts, Department of Music Education students perform the form information have an impact on his work
- Tez No: 375697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Teorisi, Müzik Formu Bilgisi, Form Analizi, Çalgı İcrası, Music, Music Theory, Knowledge of Musical Form, Form Analysis, Instrument Performance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışma, Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı öğrencilerinin müzik form bilgi düzeylerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Amaç, öğrencilerin form bilgisindeki yeterliliklerini saptamaktır. Öğrencilerin, form bilgilerini nitelikli bir icra düzeyine ulaşabilmek için kullanmaları beklenmektedir. Bir etüt veya eser çalışması sırasında icra edilen yapıların formu hakkında düzeyli bilgi sahibi olunduğunda daha etkili performans elde edileceği varsayımından hareket edilmiştir. Öğrencilerin teknik olarak çalgıya hâkimiyeti kadar, eseri doğru icra etmesinde form bilgisi de önem taşımaktadır. Form bilgisi düzeyi etkili bir icra için belirleyici olmakla birlikte, teorik olarak yapılacak her türlü analiz, çalgıda yorum ve ifade gücünün icrayı olumlu yönde etkileyeceğinden üzerinde durulması son derece önemlidir. Araştırmada, problemin çözümüne yönelik kaynak tarama ve betimsel tarama yöntemiyle uzman görüşleri alınarak, araştırmanın evrenini oluşturan üniversitelerde müzik bölümü öğrencilerine“Bilgi Testi”ve“Tutum Ölçeği”uygulanmıştır. Elde edilen bulgular öğrencilerin form bilgi düzeylerinin yeterli seviyede olmadığı ve analiz sırasında zorlandıklarını göstermektedir. Öğrencilerin yeterli düzeyde form bilgisi olmadığından dolayı, bireysel çalgı derslerindeki müzikal prosedürlerin değerlendirilebilmesi için detaylı form bilgisinin öğretilmesi son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study is carried to find out the level of music form knowledge of students in Music Teaching at the Faculty of Education. It aims to define the students form knowledge. The impact of from knowledge of music students on performing a music piece. It is presumed that while exercising or working on a musical work, a higher level of efficiency will be achieved if the musical form of the work is studied beforehand. Form knowledge carries as much importance as the technical ability of the student in a performance. Form knowledge is desicive on an efficient performance; moreover any kind of theoric analysis is really important as it will have positive effects on how powerful the interpretation and expression of the instrument would be. In this paper literature review, descriptive research methods are used to learn expert reviews and attitude scale questioning and knowledge test are given to students of music teaching at universities who is the subject of the research. The results from the research shows that students form knowledge is not sufficient enough and they had difficulties during the analysis. Since the students don't have enough form knowledge on the works that they perform, it's really important to give detailed form structure teaching in order to assess musical prosedures of the studies and works in individual instrument lessons