Biçimlendirmede 'Demokratikleşme'üzerine uygulamalı araştırmalar ve bir sergi
Applied research and exhibition on 'the Democratization' of form
- Tez No: 375700
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. OKTAY ŞAHİNLER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Biçim, Demokrasi, Kurumsallaşma, Güncel Sanat, Eleştiri, Form, Democracy, Institutionalization, Contemporary Art, Criticism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Biçimlendirmede demokratikleşme bağlamında yapılan uygulamalı araştırmada, 20. yüzyıl sanatının gelişim süreci, sanatçıların yapıtlarıyla birlikte değerlendirilmiştir. Kuşkusuz, yaşanılan bu süreçte, günümüz sanatı, 20. yüzyılın ilk dönemlerindeki sanat anlayışından oldukça uzaklardadır. İkinci Dünya Savaşı öncesinde ve sonrasında avangart sanatçıların yorum farkları güncel sanatın dönüşümü üzerinde belirleyici olmuştur. Günümüz sanatı; sanatçı, sanat yapıtı ve izleyici ilişkilerinin çok daha karmaşık yapıda olduğu bir süreçten geçmektedir. Özellikle 1960 sonrası gelişen sanat hareketleri, sanat tarihi boyunca görülmemiş oranda izleyiciye alternatif biçimler sunmuştur. Sanatın pratik alanında alternatif sanatları değerlendiren bu doğrultuda uygulayan olarak, biçimsel arayışların deneyimlendiği, uygulamalı tez araştırması yapılmıştır. Türkçe
Özet (Çeviri)
In applied research done as part of democratization in form, the development process of 20th century art has been evaluated together with the works of the Artists. Doubtlessly, in the present process, today's Art is far away from the understanding of Art in 20th century. Before and after the 2nd World War, the differences in avantgarde artist's interpretations have been decisive on the transformation of contemporary art. Today's Art has been going through a process in which artist, work of Art and viewer relationships are in much more complex structure. Especially after 1960, developing art movements have presented viewers alternative forms at a ratio of which has never seen during the history of Art. As an implementer and evaluator of alternative arts in practical field of art, applied thesis research has been done in which form quests have been experimented. İngilizce