Türk Tiyatrosu'nda 'Yazılı metin' geleneğinin başlangıcından günümüze oyun yazarlığının evrimi
The evolution of playwriting from the beginning of the tradition of written text to the present
  1. Tez No: 375701
  2. Yazar: HATİCE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TUNCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun Yazarlığı, Tiyatro, Yönetim, Toplum, Eğilim, Playwriting, Theatre, Government, Society, Tendency
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Türk Tiyatrosu, yüzlerce yıllık geçmişi olan türleriyle zengin birikimleri olan bir tarihse sahip olmuştur. 19. Yüzyılda Tanzimat Fermanı'nın ilanı ve Batılılaşma hareketinin hızlanması ile yönetimde ve toplum yaşantısında görülen değişim tiyatroyu da etkilemiştir. Çerçeve sahnesi olmayan, açık biçim, metinsiz Türk Tiyatrosu, Batı tarzı teknikleri kullanmaya başlamıştır. Önce metinlerin yazılmaya başlamasıyla“oyun yazarlığı”Türk Tiyatro tarihine girmiştir. Çalışmanın amacı; Türk Tiyatrosu'nda başlangıcından günümüze yaklaşık 200 yıllık sürede oyun yazarlığının değişimi ve gelişimini irdelemektir. Birinci bölüm; Tanzimat ve İstibdat döneminde oyun yazarlığının geliştiği ortam, oyunlarda ele alınan konular ve eğilimleri ile dönemin önde gelen yazar ve oyunlarından örnekler içermektedir. İkinci bölüm; Meşrutiyet döneminde oyun yazarlığının geliştiği ortam, oyun yazarlarının ele aldıkları konu ve eğilimler ile dönemin oyun yazarları ve oyunlarından örnekler içermektedir. Üçüncü bölüm; Cumhuriyet'in ilanından sonra, dönemlere ayrılarak oyun yazarlığının geliştiği ortam, oyunlarda ele alınan konular ve eğilimler, her dönemin oyun yazarları ve oyunlarını içermektedir. Türk Tiyatrosu'nda oyun yazarlığı anlayışının yerleşmesinden günümüze değin süren evrimi, her dönemin siyasal-toplumsal özellikleri gözetilerek ele alınmıştır. Oyun yazarlığını etkileyen faktörler çerçevesinde eğilimleri, gelişimi ve oyunlara yansıması ekseninde incelenmiştir. Türkçe
Özet (Çeviri)
With its hundreds of years of history, the Turkish Theatre has a rich history. The proclamation of Tanzimat Fermanı and acceleration of Westernization movements in the 19th century and the change in government and public life also affected the theatre. The open-form Turkish theatre with no frame scene and text began to employ Western-style techniques. With the start of writing of the texts,“playwriting”came into the Turkish Theatre history. The present study aims to analyse the change and development of the Turkish playwriting Theatre from the beginning to the present which is nearly a period of 200 years. The first chapter deals with the environment in which playwriting came into being in Tanzimat and Oppression periods, the issues and trends dealt within the plays and presents examples from prominent playwrights and plays. The second chapter deals with the environment in which playwriting came into being in Meşrutiyet Constitutional period, the issues and trends addressed by the playwrights and presents examples from major playwrights and plays. The third chapter, dividing into periods, deals with the environment in which playwriting developed after the proclamation of the Republic, the issues and trends dealt within the plays and present examples from playwrights and plays of all periods. We, considering the politic and social characteristics of each period, have examined the evolution of playwriting from the settlement of understanding of playwriting that begins with the first play written in the Turkish Theatre, to the present. Within the framework of the factors that influence playwriting, we have examined its trends, development and its reflection on the plays. İngilizce