Gelişim süreci içinde timpaninin geçirdiği evreler ve eğitime yönelik çözümsel yaklaşımlar
Ti̇mpani̇'s developmental phases i̇n evoluti̇on process and analytical approach towards ti̇mpani̇ training
- Tez No: 375708
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÇİLER AKINCI
 - Tez Türü: Sanatta Yeterlik
 - Konular: Müzik, Music
 - Anahtar Kelimeler: Timpani, Alman Tekniği, Fransız Tekniği, Vurmalı Çalgılar, Etüt
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
 - Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sanatta yeterlik tezi olarak sunulan bu çalışmada, Klasik Batı Müziği vurmalı çalgıları dendiğinde ilk akla gelen ve tarih sahnesinde önemli bir yeri olan timpani incelenmiştir. Üç Bölüm olarak ele alınan çalışmanın ilk bölümünde timpaninin tarihsel gelişim sürecindeki duraklarına değinilmiş, ortaçağdan itibaren günümüze kadar gelen müzikal ve yapısal değişimleri gözlenmiştir. Bu tarihsel perspektif içinde timpaninin yapısı, akortlama sürecindeki gelişmeler, önemli bestecilerin timpaniye bakış açıları ve timpani müziğine yaptıkları katkılara değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde timpaninin günümüzdeki çalma teknikleri incelenmiştir. Modern timpaninin aksamları açıklanmış, bu aksamların ne işe yaradığı açıklanmıştır. Timpani çalarken oturma veya ayakta durma pozisyonu, timpani notasyonu, timpanide seslerin yayılma alanları analiz edilmiştir. Bakım ve onarım konusunda çeşitli gözlemlere yer verilmiş, ayrıca timpani bagetleri, esere göre baget seçimleri, sadece timpaniye ait belirteçler sorgulanmıştır. Bu özelliklerin paylaşılmasının ardından, kapsamlı bir biçimde bugün kullanılan dört ana timpani çalma tekniği incelenmiştir. En çok kullanılan Alman ve Fransız tekniğinin yanında, kendi alanında söz sahibi olan Amstedam Tekniği'ne ve son olarak Amerikan Tekniğine değinilmiştir. Üçüncü bölümde, timpani hakkında şu zamana kadar verilen bilgiler ışığında bugünkü timpani eğitimi irdelenmiştir. Öncelikle vurmalı çalgılar içinde eğitimin başlamasının ardından timpani eğitiminin başlangıç evresi hakkında bilgi verişmiş, günlük çalışma planı ile örneklemeler yapılmıştır. Eğitimin gelişme devresinde kondisyon kazanmanın önemi vurgulanmış, timpanide legato, staccato vuruşları örneklerle açıklanmıştır. Bunun dışında susturma, tremolo gibi timpani eğitiminin en önemli parçalarından sunumlar yapılmıştır. Olgunluk dönemine gelindiğinde devreye giren pedal sisteminin kullanımına yönelik yine örnekler incelenmiş, ardından timpani çalarken karşılaşılan sağlık sorunları sıralanarak, en sık karşımıza çıkan bilek, boyun ve bel ile ilgili sıkıntıları araştırılmıştır. Çalışmanın ana konularından biri olan eğitime yönelik kolaylık önerileri ve öğrencilere tavsiyeler bölümünde, vurmalı çalgıların günümüzde otorite kabul ettiği sanatçı ve akademisyenlerden örnekler verilerek daha iyi çalma üzerine önerilerde bulunulmuş, gelişime bağlı her seviyede sanatçıların egzersiz ve eserlerine yer verilmiştir. Türkçe
Özet (Çeviri)
In this study which is presented as a thesis in proficiency of arts, timpani, the very first instrument that comes to mind when talking about classical music, an instrument with a rich history, is analyzed thorougly. In the first of three chapters, historical evolution of the instrument argued with details, such as the musical and stuructural, changes, starting from mid-ages till today. Within this historical perspective, developments in tuning, highly influential composers' view on timpani and their work with timpani are elaborated on. Second chapter, on the other hand, focuses on today's grips as well as timpani's components and their purposes. Also, posture while playing timpani alongside with sitting or standing positions, timpani notations, sound vibrations are analyzed in second chapter. Issues regarding the maintenance of the instrument, mallets, mallets' choices per piece and timpani based only indicators are enhanced upon in this cahpter as well. After all this information, four major grips; frequently used German and French grips, highly known Amsterdam grip ans American grip are assessed. Finally, in the light of two capters, todays' timpani training are examined. At first, daily practice plans are given as samples, especially directed for those who are in the beginning of the training. Moreover, the importance of naturel fitness, legato and staccato stokes are detailed. Examples on timpani training's important issues such as silencing and tremolo are also presented in capter three. Of course, as a part of maturing in timpani performances, the use of pedals, critical examples of neck, wrist and waist problems are examined. As a major contribition of this thesis, new samples for convenience in timpani training are enhanced with real life examples by world-wide known artists and academics, aimed at diferent skill levels. İngilizce Anahtar Kelimeler; 1-Timpani 2- German Grip 3-French Grip 4-Percussion 5- Etude