2000 - 2010 yılları arasında Mısır ve Türkiye ticari ilişkileri
Egypt and Turkey commercial relation between 2000 - 2010
  1. Tez No: 375741
  2. Yazar: ONUR ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ortadoğu, Ekonomi, Politika, Türkiye, Mısır
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Ekonomi Politiği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Mısır Ortadoğu'nun en fazla nüfusuna sahip ülkelerinden bir tanesidir. Bunun yanında en eski medeniyetlerden bir tanesine ev sahipliği yapması, Nil nehri etrafında verimli topraklara sahip olmassı, Petrol ve Doğalgaz rezervlerine sahip olması, Asya Kıtası ile Afrika Kıtasını birbirine bağlaması, Süveyş Kanalı ile Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlaması gibi özellikleri Mısır'ı Ortadoğunun önemli Kültür, Turizm ve Üretim ülkelerinden birtanesi yaparken jeopolitik konumu stratejik önemini öne çıkarmaktadır. Mısır'ın Osmanlı Devletinden ayrıldığı günden bugüne Türkiye ile en yoğun ilişkileri 2000 – 2010 yılları arasında olmuştur. Türkiye'nin bu yıllarda bölgede söz sahibi olması diğer pekçok Ortadoğu ülkesinde olduğu gibi Mısır ile politik ve ekonomik ilişkilerinin gelişmesinde de etkili olmuştur. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde Mısır'ın Tarihi, Sosyal Yapısı, Siyasi ve İdari Yapısı, Ekonomik Yapısı değerlendirilmiştir. İkinci Bölümde Türkiye'nin Tarihi, Sosyal Yapısı, Siyasi ve İdari Yapısı, Ekonomik Yapısı değerlendirilmiştir. Üçüncü Bölümde ise Türkiye'nin ve Mısır'ın ithalat ihracat değerleri, ithalat ve ihracat yaptıları ülkeler ve başlıca ithalat ve ihracatını gerçekleştirdikleri ürünler, Avrupa Birliği ülkeleriyle ekonomik ilişkileri, Ortadoğu bölgesi ülkeleriyle ekonomik ilişkileri, üyesi oldukları Entegrasyon Modelleri, kendi aralarında yapmış oldukları Anlaşma ve Protokoller, kendi aralarında yaptıkları ticarette yaşanan sorunlar ve 2010 – 2014 tarihleri arasında Mısır ve Türkiye ticari ilişkilerinin yer aldığı ilişkilerde son durum başlığı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Egypt is one of the largest populated countries. Besides, hosting one the oldest civilisation of the World, possessing loam along with the both sides of Nile River, possessing very rich oil petroleum and natural gas reserve, bridgind Asia and Africa continents, connecting Red Sea and Mediterranean Sea via Suez Canal puts forward the importance of strategical geopolitical position of Egypt along with one of the most important cultural, tourism and manufacturing countries in the Middle East. The peak season of intensive relations between Turkey and Egpyt can be seen between 2000 – 2010 since Egypt separation from Ottoman Empire. Having a voice of Turkey in the region at that period has been effective in the development of political and economic relations with Egypt as well as many other countries in the Middle East It is consisting of three sections. History of Egypt, social structure, political, administrative and economical structure of Egypt have been studied in the first section. History of Turkey, social structure, political, administrative and economical structure of Turkey have been studied in the second section. Import - export figures between Turkey and Egypt, importing and exporting countries, main imported and exported products, economic relations with European Union, economic relations with the countries in the Middle East region, membership of integration models, reciprocal inter-country agreements and protocols, reciprocal complications and problems for commercial affairs amoung them and the latest status of Egypt & Turkey commercial relation headline between 2010 – 2014 have also been studied in third section. Keywords : Middle East, Economy, Politics, Turkey, Egypt