İlk dönem tefsirlerinde Nûh Sûresi tefsiri ve sûredeki konuların tarihi açıdan değerlendirilmesi
The exegesis of 'the Surah Noah' in the early exegeses era and evaluation of the subjects in the surah with a historical point of view
- Tez No: 375742
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET NURULLAH AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Nûh, Nûh Suresi, Nûh'un Mesajı, Tufan, Gemi, Cûdi Dağı, Noah, The Surah Noah, The Message Of Noah, The Big Flood, Ship, Mount Cudi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
İlâhi vahyin son halkası Kur'ân-ı Kerîm, geçmişte yaşanan tarihi hâdiseleri yeniden konuşulmamak üzere tarihin tozlu raflarına kaldırmıyor; tam aksine ilk zamanlardaki insanların yaşadığı sosyal gerçeği ve ortamı canlı bir şekilde bizlere aktarıyor. Bu manayı ifade eden sahneleri Âdem'den (a.s.) Hz. Muhammed'e kadar gelen elçilerde görmek mümkündür. Aynı şekilde Vahy-i İlâhî, Nûh'u (a.s.) tarihin derinliklerinden alıp hiç eskitmeden aktarıyorsa bu, tarihin arkaplanın daha iyi okunması içindir. Kur'ân-ı Kerîm tarafından aktarılan peygamberler içinde en çok sözü edilen peygamberden biri Hz. Nûh'tur (a.s.) denilebilir. Ancak her nedense gemisinin izlerini aramak, ilâhî mesajın önüne geçebilmektedir. Çalışmamız, özellikle ilk dönem tefsirlerinde Nûh sûresi ve tûfân hâdisesini ele alır. Bununla birlikte tûfân hâdisesine dair tarihsel problemler ve Nûh peygamberin evrensel mesajını ele aldığı için dikkate değer bir konudur.
Özet (Çeviri)
The Holy Qoran, the last piece of the divine revelation, doesn't put the historical events away in the archive of history so that they will not be talked about any more. But in a lively way it reports us the social realities and the social environment that the first people lived in. It is possible to see such scenes in the lives of messengers from Adam to Mohammed (peace and blessings be upon them). In the same way the divine revelation takes Noah from deep points of the history and puts him forward. And this is to better see the background of the history. It can be said that among the other messengers reported by the Holy Qoran, the most topical messenger is Noah. But somehow looking for the traces of his ship is focused on rather than the divine message. Our study is especially about the“Surah Noah”and“The Big Flood”in the early exegeses. And also it is a notable subject because this study deals with historical problems about the Big Flood and the universal message of Noah.