Geleneksel Türk el sanatlarından Tokat ahşap baskı yazmacılık sanatı ve yaşayan son ustaları
Traditional turkish hand print art, which, Tokat, Turkey wood print art (Yazmacilik art) and the last living masters of this art
- Tez No: 375745
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel, Yazmacılık Sanatı, Tokat Yazmacılığı, Ahşap Kalıp, Tokat Ahşap Baskı Sanatı, Traditional, Block Printing, Tokat Block Printing, Wood mold, Tokat Block Printing Art
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada; bulunduğu yörenin tarihi ve coğrafi yapısıyla ilgili olduğu düşünülen Tokat Ahşap Baskı Yazmacılık Sanatı'nın gelişim süreci ve bugünkü durumu ele alınmıştır. Basılı ve internet yayınlarının taranması ile yaşayan son üç Yazmacılık ustalarıyla yapılan görüşmelerden veri elde etme yoluna gidilmiştir. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde; Tokat Ahşap Baskı Yazmacılık Sanatı'nın tarihteki en eski kumaş desenleme yöntemlerinden birisi olup, nesilden nesle yaşatılan kültürün sanat ile birleşen bir dil olduğu, fakat 600 yıllık geçmişe sahip olan bu sanatın bugün sürdürülebilirliğinin azaldığı anlaşılmıştır. Araştırmanın sonuç bölümünde Tokat Ahşap Baskı Yazmacılık Sanatı'nın taşıdığı kültürel önem belirtilerek, bu sanatın devamlılığının yeniden sağlanması için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; The region where history and is thought to be related to the geographical structure of Tokat Block Printing Arts and present situation of the development process are discussed. The solution based for collecting data are searching printed and internet publications and interviews with the last three printing artists When we commantate the obtained data, it is understood that the Tokat Block Printing Art is one of the oldest fabric printing style and and this culture transmitted from generation to generation is like a combined language with art, bu t it was understood that this art which has 600 years of history reduced the sustainability today. The conclusion of the research includes, Cultural importance of specifying Tokat Block Printing Arts and proposals have been made to ensure the continuity of this art again.