Domaniç ilçesi folkloru
Folklore of Domani̇ç district
  1. Tez No: 375746
  2. Yazar: SELMA ADAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Domaniç, folklor, türkü, sini çevirme, Domaniç, folklore, türkü, sini çevirme
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Gelenek ve görenekler bir toplumun geçmişten geleceğe taşıdığı önemli kültür miraslarıdır. Domaniç İlçesi Osmanlı'nın kuruluş yeri olması açısından önemlidir. Horasandan Anadolu'ya gelen gazilerin ve bacıların kendilerine yurt edindikleri topraklardır. Tarihine ve geleneklerine sahip çıkamayan toplumların sağlam bir temelde yükselmelerine imkân yoktur. Ninnilerimiz, türkülerimiz, kilimlerimiz, dualarımız bizi biz yapan değerlerdir. Bu şuurla, Türk kültürü ve tarihi açıdan önemli bir yer olan bu bölge ilk defa halk bilimi açısından değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde yöreden derlenen anonim halk edebiyatı ürünlerinden örneklere yer verilmiştir. Halk edebiyatı anonim ürünleri manzum ve mensur olarak iki başlıkta ele alınmış bu türler kavram, icra ve metinler olarak değerlendirmeye tabi tutulmuştur. İkinci bölümde ise; Domaniç yöresi hayatın geçiş dönemlerinden oluşmaktadır. Geçiş dönemleri sırasıyla doğum, sünnet, askerlik, evlenme ve ölüm olmak üzere beş başlıkta incelenmiştir. Üçüncü bölümde halk inanmalarına yer verilmiştir. Canlı ve cansız varlıklarla ilgili halkın inanç dünyasındaki inanmalar, rüya ile ilgili inanmalar ve diğer inanmalar bu bölümde verilmiştir. Dördüncü bölüm, halk hekimliği, beşinci bölüm, halk takvimi, altıncı bölüm ise; inanç merkezlerininin değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Türk kültürü açısından önemli bir isim olan Hayme Ana(Devlet Ana) Türbesi ve etrafındaki inanışlar bu bölümde incelenmiştir. Yöreden derlenen yemeklere yedinci bölümde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Customs and traditions are important cultural heritage of the past into the future of a society. Domaniç District is important as it is the site of establishment of the Ottomans. They are the lands on which Veterans and their wives settled down that came from Khorasan to Anatolia. Societies that could not protect their history and traditions have no chance to rise with a solid foundation. Our lullabies, songs, rugs and prayers are values that we stand for. Within this awareness, the region which is an important place in terms of Turk culture and history has been subjected to evaluation in terms of folklore for the first time. In the first chapter of the study are given some examples of anonymous folk literature that collected from the region. These forms which are discussed in two titles as folk literature anonym products verse and prose are subjected to assessment such as concept, execution and texts. The second chapter consists of the transition periods of Domaniç region. Transition periods have respectively been examined under five headings such as birth, circumcision, military service, marriage and death. In the third chapter, public beliefs take place. Beliefs about animate and inanimate existence in the world of people, beliefs about dream and other beliefs are given in this section. The fourth chapter, the folk medicine, the fifth chapter, the folk calendar and the sixth chapter consists of the evaluation of the prayer centers. In this chapter, the tomb of Hayme Ana (Main State) which is an important figure in terms of the Turkish culture and beliefs around it has been examined. In the seventh chapter, food is given that compiled from the region.