Avrupa yerel yönetimler özerklik şartı bağlamında Türkiye'de yerel özerklik
Practice of Turkish local self-government according to European charter of local self-government
- Tez No: 375744
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEVZULLAH ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerinden Yönetim, Özerklik, Yerel Özerklik, İl Özel İdaresi, Belediyeler, Büyükşehir Belediyeleri, Decentralisation, Self-Government, Local Self-Government, Provincial Special Administration, Municipalities, Metropolitan Mnicipalities
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Evrensel bir tanım yapılması gerektiğinde; belirli bir coğrafi alanda yaşayan yerel topluluğun bireylerine, kendilerini en çok ilgilendiren konularda hizmet üretmek amacıyla kurulan, karar organları yerel toplulukça seçilerek göreve getirilen, yasalarla belirlenmiş görevlere ve yetkilere, özel gelirlere, bütçeye ve personele sahip, üstlendiği hizmetler için kendi örgütsel yapısını kurabilen, merkez yönetimi ile ilişkilerinde yönetsel özerklikten yararlanan kamu tüzel kişileri olarak tanımlanan yerel yönetimlerin en önemli ayırt edici yönü olan yerel özerklik, günümüzde farklı ülkelerde farklı anlamlar yüklenerek uygulanmaktadır. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nda da önemle vurgulanan yerel özerklikten amaç, hizmetlerde kaliteyi arttırmak hizmetlerin basit, çabuk, ucuz görülmesini sağlamak ve gereksiz personel ve malzeme kullanılmasını önlemektir. Türkiye uygulamasında yerel yönetimlerin idari ve mali özerkliğe sahip olduğu mevcut yasalarımızda belirtilmiş olmasına rağmen, bu özerkliğin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ve diğer ülke uygulamalarında geçen yerel özerklik ile örtüşüp örtüşmediği her zaman önemli bir tartışma konusu olmuştur. Bu tartışma özelinde hazırlanan çalışmamız, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı bağlamında Türkiye'de yerel özerklik uygulamasını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmamızın ilk bölümünde kavramsal açıdan yerel yönetim ve yerel özerkliğin ne anlama geldiği açıklanmış ve yerel yönetimlerin üstün ve zayıf yönlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölüm ise Türkiye'de yerel yönetimlerin tarihi gelişimi ve bazı ülkelerin yerel özerklik uygulamalarına ayrılmıştır. Bu sayede yerel yönetimlerin ülkemizdeki tarihsel seyri ve farklı ülkelerde farklı yerel yönetim ve yerel özerklik uygulamaları incelenerek okuyucuya kıyas yapabilme imkanı tanınmıştır. Son bölüme gelindiğinde, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartına ilişkin ayrıntılı bilgiler ve Türkiye'de yerel yönetimin kanuni dayanakları karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'nin bu şarta ilişkin tutumu da son bölümün ve çalışmamızın yönünü belirleyen önemli konularındandır.
Özet (Çeviri)
When we need to make a universal description, the most distinguishing feature of local government, local self-government means that it is to serve local community living in the same region considering what they need most and the local community can choose their decision-makers and has their own duties, clearance, private incomes, budgets and personnels and local community can found their own organizational system. Today, self-government can be applied construing new meanings. The aims of the self-government which is put an emphasis in the European Charter of Local Self-Government are those increasing the quality of service and making the service simple, cheap, fast and preventing to use unnecessary personnel and goods. Even though it is in the operation that local governments have administrative and financial self-government, it is always argued whether this sovereignty meets The Charter of Local Self-Goverment and the other countries' administration of local self-government. Our study that is prepared in accordiance with this discussion aims to examine the practice of Turkish local self-government according to European Charter of Self-Government. Attitude of Turkey towards this condition is also one of the important issuses that determine the aim of the last part and this study. In the first part of our study, we explain what the local government and local self-government means and refer the weaknesses and strengths of local governments. In the second part of the study, we examine the historical development of Turkish local government and the administration of local self-government in other countries. Thanks to this we enable the readers to argue from analogy looking for local governments' history in Turkey and examining the administration of local self-government in other countries. In the last part, we examine European Local Charter of Local self-government in detailed and the supporting laws of local governments in Turkey. Turkey's attitude is another issue determining the way of our study.