Yeni toplumsal hareketler çerçevesinde çevresel açıdan Gezi Parkı olayları
New social movements in the framework of environmental Park Tour events
  1. Tez No: 375747
  2. Yazar: REHA BAYANSAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevreci hareket, Gezi Parkı, Toplumsal Hareket, Topçu Kışlası, The environmental movement, Travel Park, Social Movements, Artillery Barracks
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
İnsanların yaşamlarını bir arada sürdürmeye başladığı tarihlerden itibaren ortaya çıkan yönetim, dolayısıyla yönetilenlerin yönetenlerden beklentileri, toplumsal hareketlerin doğuşuna neden olmuştur. İnsanlar, haklarını ve isteklerini çeşitli şekilde dile getirme arzusunu, kitlelerle hareket ederek daha etkin bir şekilde ifade etme yolunu tercih etmiştir. Gerçekten de toplumların tarihinin ilk zamanlarından itibaren çok farklı direniş biçimleri, çatışmalar, başkaldırılar ve isyanlar toplumsal hayattan hiçbir zaman eksik olmamıştır. Zamanın ihtiyaçlarına ve insanlığın gündemine göre şekil alan toplumsal hareketler, birçok bilimin konusu olmuş ve üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Küreselleşmenin de yoğun etkisi sonucu toplumsal hareketler, kendi içerisinde değişimler yaşamış ve 20. yüzyılda başına“yeni”sıfatını alarak yerini, yeni toplumsal hareketlere bırakmıştır. Ekonomik ve siyasi kaygılardan daha bağımsız bir yapısı olan yeni toplumsal hareketler; daha çok gönüllük esasına dayalı katılımcıların bir araya gelmeleri ile meydana gelmiş, teknolojinin de katkıları ile daha geniş katılıma sahip olan ve etkisi yerel boyuttan çıkarak dünyanın hemen her yerine yayılan bir yapıya dönüşmüştür. 27 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul Taksim'de yer alan Gezi Parkı'nda, bazı ağaçların sökülmesine tepki olarak başlayan ve kısa sürede Türkiye'ye yayılan eylemlerin yeni toplumsal hareketler bağlamında inceleneceği bu çalışmada, toplumsal hareketlerden yeni toplumsal hareketlere geçiş süreci inceledikten sonra Türkiye'de meydana gelen ve sosyal bir hareket çerçevesinde değerlendirebileceğimiz Gezi Parkı Olayları ele alınmıştır. Taksim Gezi Parkı Olayları, aynı zamanda bugün dünyanın her yerinde izlerine rastladığımız yeni toplumsal hareketler bağlamında çevreci hareketler perspektifinden de değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The administration and thus the expectations of the ruled from the rulers, which have come into existence ever since people started to sustain their lives together, originated the birth of the social movements. People preferred the way in which they can diversely express their rights and desires by moving with the masses so that it could be more efficient. Indeed, since the beginning stages of the communities, there have always been different types of resistance, conflicts, rebellions, and riots in social life. Social movements which are shaped according to the needs of the time and the agenda of the humanity have been subject to science and widely worked on. Thanks to the strong effect of globalization, social movements have experienced changes within itself, and in the 20th century gave its place to new social movements, by taking the title“new”. New social movements which have a structure independent from economic and political concerns have occurred with the participants who are mostly based on voluntary basis, and turned into a structure which has a broad participation with the contributions of technology and spreads all over the world by getting out of the local area. In this paper, protests, which started as a reaction over uprooting some trees on 27 May 2013 in Gezi Park located in Taksim, İstanbul, and spread to Turkey in a short span of time, are going to be analyzed in the context of the new social movements, and after examining the transition period between social movements and new social movements, Gezi Park Protests which occurred in Turkey and can be evaluated as a social movement are going to be dealt with. Taksim Gezi Park Protests are also examined with the perspective of the environmentalist movements in the context of new social movements, which we are able to find the traces of them today in all over the world.