Elmalılı tefsirinde mucize-bilim ilişkisi
Miracle and science relationship in Elmalılı commentary
  1. Tez No: 375830
  2. Yazar: MEHMET KURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Peygamber, Kur'an, Mucize, Bilim, Tabiat, Prophet, Quran, Miracles, Science, Nature
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada Elmalılı Hamdi Yazır'ın mucize-bilim ilişkisine nasıl baktığı bilhassa“Hak Dini Kur'an Dili”isimli tefsirinden istifade edilmek suretiyle tahlil edilecektir. Son zamanlarda mucizelere olan inançta bir zafiyet meydana gelmiş ve bu zafiyetin temelini de özellikle dini kendisine düşman kabul eden Batı menşeli bilimsel çalışmalar oluşturmuştur. Mucizeleri inkâr edenler veya aslını tahrif edecek şekilde tevil edenler bunu yaparken bilimi kendilerine referans yapmaktadırlar. Dolayısıyla mucize karşısında bilimin yerinin ve konumunun nasıl olması gerektiği konusu önem arz etmektedir. Bu ehemmiyetli konuyu aydınlatmak için böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulmuştur. Mucize-bilim ilişkisini incelediğimiz çalışmamız iki kısımdan meydana gelmiştir. Birinci bölümde mucize kavramı, mucizenin özellikleri, mucize çeşitleri, bilim kavramı, tabiat kanunları ilgili lügat ve kitaplardan istifade edilerek izah edilmiştir. İkinci bölümde ise“mucize karşısında bilimin yeri ve konumu”,“peygamber ruhu-mucize ilişkisi”ve“Kur'an'ı diğer mucizelerden üstün kılan meziyetleri”gibi konular, başta“Hak Dini Kur'an Dili”olmak üzere diğer tefsirlerden ve İslami ilimlerden yararlanmak suretiyle anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the view point of Elmalılı Hamdi Yazır on the relationship between miracle and science will be analysed by utilizing, especially,“Hak Dini Kur'an Dili”The weakness has been occurred in the belief of miracles in recently years and the basis of this weakness has been formed especially by the sciencetific studies of western origin which accepts the religion as an enemy against itself. While the people, who deny these miracles or gloss the miracles by tampering the original ones, are doing these acts, they make reference science to them. Therefore, how the issue about the situation of the science against the miracles ought to be, presents importance. Because of instructing this important matter, this work, like this, is needed. When we research miracle-science reletionship, Our thesis study is formed by two parts. In the first part, Miracle concept, proporties of miracle, miracle varieties, science concept and the laws of the nature have been explained by benefiting the relevant dictionary and books. In the secont part, Issues as ''the situation of the science against the miracle'' and ''relationship between the spirit of the prophet-miracle'' and ''the Quran's qualities which makes superior than the other miracles'' has been explained by benefiting other commentary and Islamic sciences, especially included“Hak Dini Kur'an Dili”