Fatma Aliye Hanım'ın düşünce dünyası
Fatma Ali̇ye Hanim's world of thought
  1. Tez No: 375832
  2. Yazar: DUYGU OYLUBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARGUNŞAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fatma Aliye Hanım, Ahmet Mithat Efendi, Osmanlı Kadın Hareketi, Doğu-Batı, din, Fatma Aliye Hanım, Ahmet Mithat Efendi, Ottoman Women's Movement, east-west, religion
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Fatma Aliye Hanım'ın Düşünce Dünyası" başlıklı tezin iskeletini, dergi ve gazetelerden toplanan eski harfli makalelerin metinleri ile Fatma Aliye Hanım'ın telif ve tercüme bütün diğer eserleri oluşturmaktadır. Ancak bu metinlerin, 19. yy. sonu ve 20. yy. başları Osmanlısının ve kadınlarının anlam dünyasındaki yerini yeterince ortaya koyabilmek için devri değerlendiren çalışmalara da başvurulmuştur. Bu çalışmaların dışında Fatma Aliye Hanım'ın düşünce dünyasını yansıtacak en kapsamlı bilgiler Ahmet Mithat Efendi'nin onun için yazdığı Fatma Aliye Hanım Yahud Bir Muharrire-i Osmaniyenin Neşeti adlı eserde ve birbirlerine yazdıkları mektuplarda bulunmaktadır. Özellikle bu mektuplara bakıldığında aslında bu çalışmanın Fatma Aliye Hanım'ın düşünce dünyasının nasıl olduğuna aranacak cevaplar dışında Ahmet Mithat Efendi'nin nasıl bir yazar kadın yarattığı sorusuna da cevap verdiği görülecektir. Bu bakımdan çalışmanın bir kısmı Ahmet Mithat Efendi'ye ait fikirlerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The skeleton of the thesis entitled "Fatma Aliye Hanım's World of Thought'' was formed by the magazine annewspaper articles which were collected from old letters and Fatma Aliye Hanım's copyright and all other Works in translated form. Howewer in these texts the authors consulted the studies evaluating the transfer in order to present the women's sense of place in the world of the late 19th century and early 20th century. Apart from these studies the most comprehensive information reflecting the Fatma Aliye Hanım's World of thought took place in the work of Ahmet Mithat Efendi's work named Fatma Aliye Hanım Yahud Bir Muharrire-i Osmaniyenin Neşeti and in the letters they wrote to each other. Especially when we look at these letters we see that not only did this work answer the question of how was the intellectual world of Fatma Aliye Hanım but also answered the question that how did he create a female author? In this regard a portion of the study consists of the ideas of Ahmet Mithat Efendi.