Arap dilinde mefʿûller ve Enʿâm suresindeki kullanımları
Accusati̇ves i̇n the Arabi̇c language and thei̇r usage i̇n sūrat l-Anʿām
- Tez No: 375838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR KINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mefʿûl, Mefʿûlü bih, Mefʿûlü mutlak, Mefʿûlü Fîh, Mefʿûlü lieclih, Mefʿûlü me'âh, Enʿâm suresi, Accusative, Cognate Accusative, Direct object, Adverbial object, Causative object and Concomitant object, Sūrat l-Anʿām
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Arap Nahvinin temel konularından olan mefʿûller mansubattan olup cümlenin tamamlayıcı öğelerinden biridir. Bundan dolayı nahivciler mefʿûller için fazlalık (فضلة) tabirini kullanımışlardır. Mefʿûller nahivde mansûb öğeler arasında asıl olarak kabul edilir ve diğer mansûb öğeler ise furû' olarak kabul edilir. Arap Dilinde beş tane mefʿûl çeşidi vardır. Bunlar, Mefʿûlü mutlak, mefʿûlü bih, mefʿûlü fîh, mefʿûlü lieclih ve mefʿûlü me'âhdır. Türkçemizde nesne, dolaylı tümleç ve zarf tümlecine karşılık gelen mefʿûller genellikle cümlede fiil ve fâilden sonra gelir. Enʿâm suresinde bu mefʿûl çeşitlerinin hepsiyle karşılaşmak mümkündür. Bu surede, mefʿûlü bih örneğini bütün ayetlerde görmek mümkündür. Diğer mefʿûl çeşitleri de az olmakla beraber kullanılmıştır. Bu çalışmamızda Arap Dilindeki mefʿûlleri inceleyip Enʿâm suresindeki kullanımlarını açıklamaya çalıştık. Çalışmamızın giriş kısmında mefʿûller hakkında genel bir bilgi verdik. Birinci bölümde mefʿûllerin çeşidlerini anlatıp ikinci bölümde ise mefʿûllerin Enʿâm suresindeki kullanımlarını açıkladık.
Özet (Çeviri)
The passive participles which are ones of the main topics of Arabic syntactic grammar are from the accusatives and ones of the complementary elements. For this reason, the syntactic grammar linguists use the surpluses (فضلة) term for the passive participles. The passive participles are considered as the main among the accusatives and the other accusative elements are considered as the details. There are five different passive participle forms: Cognate accusative, direct object, adverbial object, causative object and concomitant object. The passive participles which are correspond to object, indirect object and complement in Turkish Language mostly succeed verb and subject. It is also possible to encounter with the all kinds of the passive participles In sūrat l-Anʿām. In this sure, Cognate accusative, example can be seen in the all verses. The other passive participles are also rarely used. In this work, we examined the passive participles in Arabic Language and tried to explain their usage in sūrat l-Anʿām. We represented a general information about the passive participles in the introduction section of our work. In the first section, we explained the varieties of the passive participles, and then we described the usages of the passive participles in sūrat l-Anʿām.