Türkiye'de istihdamsız büyümenin analizi
The analysis of jobless growth in Turkey
  1. Tez No: 375846
  2. Yazar: ÖMÜR URAS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İktisadi Büyüme, İstihdam, İşsizlik, İstihdamsız Büyüme, Economic Growth, Employment, Unemployment, Jobless Growth
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye ekonomisinin özellikle 2000'li yıllardan itibaren sergilediği yüksek iktisadi büyüme performansı ile işsizlik oranlarındaki artışa bağlı olarak gündeme gelen“istihdamsız büyüme”sürecinin analiz edilmesidir. Bu bağlamda Türkiye'de gerçekleşen iktisadi büyüme, işsizlik ve istihdam oranları, tablo ve grafikler yardımı ile analitik olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada aynı zamanda dünya ekonomisinde gerçekleşen iktisadi büyüme ile işgücü piyasalarına ilişkin verilere yer verilerek Türkiye'nin değerlerinin dünya ölçeğinde karşılaştırılması sağlanmıştır. Yapılan çalışmada 2002-2007 yılları arasında gerçekleşen yıllık ortalama %6,76'lık büyüme oranının yalnızca %6,1'lik bir kısmının işgücü katkısı ile sağlandığı görülmüştür. Arz yönlü kaynakları açısından durum incelendiğinde büyümenin itici gücünün toplam faktör verimliliğindeki artıştan kaynaklandığı anlaşılırken; talep açısından Türkiye ekonomisindeki büyümenin itici gücünün ise yerleşik hane halklarının tüketiminden diğer bir ifade ile özel tüketim harcamalarından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise 2000-2014 dönemi için uygulanan ekonometrik model sayesinde Türkiye ekonomisinde yaşanan istihdamsız büyüme süreci ampirik olarak gösterilmiştir. Çalışmanın sonucuna göre iktisadi büyümeden işsizliğe doğru bir nedensellik ilişkisi tespit edilemez iken; işsizlikten iktisadi büyümeye doğru bir nedenselliğin mevcut olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu aşamadan sonra sektörlerdeki büyüme verileri ile işsizlik oranları modelde kullanılmış ve yalnızca hizmet sektörü ile iktisadi büyüme arasında nedensellik ilişkisinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aims to analyze the process of“jobless growth”in Turkey which has become prevalent especially during 2000s despite superior economic growth performance. In this context, economic growth, unemployment and employment ratios have been evaluated in an analytical way by using tables and graphs. Economic growth and labour markets data for the world made possible to compare Turkish case with global economy. There has been observed that only % 6.1 of an annually economic growth rate of % 6.76 in average was caused by the contribution of labour. Supply side sources indicate that driving force behind the economic growth is an increase in total factor productivity. On the other hand, demand side sources depict that driving force behind the economic growth is the consumption spendings of domestic households, namely private consumption spendings. In the last part of the study, the process of“jobless growth”in Turkey between 2000 and 2014 has been exhibited ampirically by applying an econometric model. The consequences of the study states that while there is no causality from unemployment to economic growth, there exists a causality in a reverse way. Following this stage, growth data for sectors and unemplyment ratios have been used in the model and it has been found out that there is only a causality relation between service industry and economic growth.