Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinde Türk basınının ve siyasilerinin yaklaşımı
The approach of the Turkish media and politicians to Turkey-European Union affairs
- Tez No: 375845
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERMİN TEKİNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Avrupa Birliği, Siyasiler, Basın, Turkey, European Union, Politicians, Media
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Topluluğu Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Türkiye- Avrupa Birliği İlişkileri temeli 1963 Ankara Anlaşması' na dayanan uzun bir geçmişe sahiptir. 1987 yılında Türkiye, Avrupa Birliği'(AB) ne tam üyelik başvurusunda bulunarak yeni bir süreç başlatmaya çalışmış; ama olumlu bir sonuç elde edilememiştir. Türkiye'de hem siyasi çevrelerce, hem de kamuoyunda hayal kırıklığı ile karşılanan bu olumsuz gelişmeler; Türkiye'nin AB' ye tam üye olmasını engelleyen ve çözüme ulaşmamış sorunların olduğunu göstermektedir. Çalışmanın hazırlanışındaki çıkış noktası, bu sorunları ortaya koymak olmuştur. Bu amaçla çalışma kapsamında Türk Basını'nın Türkiye-AB ilişkilerini ve sorunları ortaya koymaktaki gerçekçiliği ile Türk siyasilerinin konuya yaklaşımları incelenmiştir. Bu bağlamda 1987-1997 yılları arasında Türkiye- AB ilişkilerinde yaşanan gelişmeler basında çıkan haberlerle, güncel işlenişi içinde verilmeye çalışılmış; Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan sorunlar konuyla ilgili basında çıkan haberler doğrultusunda ele alınmış ve sorunları yansıtmada basının yaklaşımı incelenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda basının bakış açısı ile bağlantılı olarak siyasilerin konuya yönelik genel yaklaşımı değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında 1987-1997 yılları arasında Türk Basınında Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili haberler renkli basını temsilen Hürriyet gazetesi ve renksiz basını temsilen Cumhuriyet gazetesi olmak üzere iki gazete üzerinden incelenmiştir. İnceleme sürecinde ilgili haberler kronolojik olarak taranmış ve elde edilen haberler kaydedilmiş olup; bulunan veriler haberlerin ayrı ayrı sınıflandırılması sonucunda istatistiki bilgi ve tablolara dönüştürülmüştür. Çalışma sonucunda Türk Basını'nın AB üyelik süreci ile ilgili sorunları yansıtmada gerçekçi bir yol izlediği ortaya konmuştur. Elde edilen bulgular, bu konuda basının halka ve sorun üzerinde karar verici mekanizma konumunda olan siyasilere gerekli mesajları ilettiği sonucunu göstermektedir. Ancak siyasiler gerek AB açısından tam üyeliğin önünde yer alan engelleri, gerekse basının ülkesel bazda ilettiği mesajları değerlendirememiştir. Türkiye, Avrupa Birliği içerisinde yer almak istiyorsa aşması gereken ekonomik, sosyal ve siyasal sorunlar olduğunu görmek zorundadır. Bu noktada siyasilerin ilk önce bu sorunları gerçekçi bir biçimde tespit edip , çözümü için doğru adımlar atmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The affairs between Turkey and European Union has a long history which started with Ankara Pact that signed in 1963. Turkey has launched a new process when it applied full membership of European Union in 1987. Howewer, Turkey could not get an positive consequence as a result of this application. This negative conclusion which has created disappointance in political environment and public denominates the existence of unsolved problems between Turkey and EU that prevents the full membership. The fundemantel reason of this study is displaying these issues. For this purpose, Turkish Media's realism about Turkey and EU affairs, the approaches of Turkish politicians to this subject are examined in this study. In this context, the news which are printed in press media in 1987-1997 years interval are researched according to current approach. Also, the problems in Turkey and EU affairs are examined according to related news whis are located in press and the approach of press media is evaluated. As part of this study, Turkey and European Union affairs are examined according to Hurriyet Newspaper that represents color press and Cumhuriyet Newspaper which represents uncolored press in 1987-1997 years. In the research process, the related news are scoured chronologically and recorded; after that the founded news are classified according to sorts and converted statistical datas and charts. The results of this study pointed out that Turkish media has a realistic approach about the reflection of EU membership process. The data which is found out in this study showed that Turkish media communicated the necessary messages to public and politic authorities who have the control of decision making mechanism. However, the politicians could not evaluate neither the obstacles of Turkey's EU membership nor the messages which are delivered by press. If Turkey wants to be a part of European Union; it has to understand the importance of economic, social and politicial problems which have to be overcomed. First of all, the politicians have to ascertain these problems in a realistic way and then act in right way at this point.