Kırgızistan'ın dış borç yapısının incelenmesi ve çözüm önerileri
Analysis of external debt structure of Kyrgyzstan and soluti̇ons
- Tez No: 375848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Dış Borçlanma, Borç Yönetimi, Dış Borç Göstergeleri, Borç Azaltma Teknikleri, Ekonomik Büyüme, Kamu Dış Borcu, Kyrgyzstan, External Borrowing, Debt Management, External Debt Indiators, Debt Reduction Techniques, Economic Growth, Public External Debt
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin temel amaçlarından en önemlisi sürdürülebilir ekonomik büyümeyi ve kalkınmayı gerçekleştirebilmektir. Bu ülkelerde, ekonomik kalkınmada gerekli yatırımların yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan kaynakların iç tasarruflarla karşılanamaması, dış kaynaklara olan ihtiyacı artırmaktadır. Ayrıca bu ülkelerde ihracat gelirlerinin düşük olması döviz kıtlığının en temel nedenidir. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler bu kısıtları aşarak büyümeye ulaşmak için dış borçlanmaya sıklıkla başvurmaktadırlar. Bu nedenle alınan dış borçların etkin ve verimli şekilde kullanılması büyük önem taşımaktadır. Fakat alınan dış borcun etkin kullanılmaması ve dış borç servisinin milli gelir artışından daha fazla artış göstermesi borçları ödeyebilmek için tekrar borç alınmasını gerektirmekte ve böylece dış borç yükünün artmasına ve dolayısıyla ülkenin refahında bir azalmaya sebep olmaktadır. Bu negatif gelişme de yatırımları dolayısı ile ekonomik büyümeyi engelleyici olumsuz etkiler yaratmaktadır. Kırgızistan da gelişmekte olan bir ülke olarak dış kaynaklardan yararlanma yoluna gitmiştir. Çalışmada, Kırgızistan ekonomisinde dış borç sorunu ve dış borçların etkinliğinin analizi yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmada bağımsızlığını kazandığından günümüze kadar Kırgızistan ekonomisinde dış borçların gelişimi ve ekonominin çeşitli sektörlerindeki etkin ve verimli şekilde kullanılıp kullanılmadığı hususu araştırılmıştır. Yapılan literatür araştırması, uygulamaların incelenmesi, Ülke tecrübesinin analize dahil edilesi neticesinde, Kırgızistan'daki dış borçların verimsiz bir şekilde kullanıldığı ve yolsuzluk aracı olması nedeniyle ciddi borç sorunu ile karşı karşıya olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuç, ekonomik kalkınmayı hızlandırmak için ülkenin dış borçlarının azaltılması ve üzerinde çok yönlü kontrolün olması gerektiği şeklinde önerilerle desteklenmek suretiyle çalışmanın dayanak noktasını ve ana temasını oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most important goals of less developed and developing countries is to materialize sustainable economic growth and development. The fact that the resources needed to achieve necessary investments for economic development in developing countries can not be met with domestic savings increases the need for external resources. Besides, in these countries, relatively-low export earnings cause scarcity of foreign exchange. As mentioned above, Countries aim to overcome these restrictions and to achieve a higher rate of growth, very often utilize external loans. Therefore, it is really very important to use these sources in accurate areas and efficiently. In additionally, if the external debts aren't used efficiently and the servives of the external debts become higher than national income increase, it is required to get debts again to pay debts and thereby it causes to increase external debt burden and decrease the country welfare. And external debt burden excessively increased in time leading to a source flow from these countries restraining investments and hence economic growth. Kyrgyzstan, as a developing country, has also utilized from outsourcing. The study makes an analysis of the external debt problematic and efficiency of external debt in Kyrgyz economy. In this study, development and efficiency of external debts in various sectors of economy has been analyzed, starting from independence beginning to today. The literature research, analyses of practices demonstrate that foreign debts in Kyrgyzstan was used inefficiently and was the tool of corruption therefore Kyrgyzstan is facing the problem of excessive debts. This conclusion with the proposals that in order to accelarate economic growth it is necessary to reduce and establish multi directional control over foreign debt, set the main support point and subject of this work.
Benzer Tezler
- Geçiş döneminde Kırgızistan ekonomisinin dış borç yapısı analizi
The analysis of the external debt structure of the Kyrgyz republic economy in transition
KUBAT CHOPIEV
Yüksek Lisans
Türkçe
2004
EkonomiDokuz Eylül Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HÜSEYİN AVNİ EGELİ
- Küreselleşme ve dış borçlar: Kırgızistan örneği
Globalisation and external debts: Case in Kyrgyz Republic
DAVLETKAN TOİGONBAEVA
- Dış borçlar ve sürdürülebilirliği: Kırgızistan üzerine bir inceleme
Başlık çevirisi yok
ŞAMİL BALCI
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
MaliyeKırgızistan-Türkiye Manas ÜniversitesiMaliye Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. AZİZ BOSTAN
- Kırgızistan'da dış borçlanma ve dış borç yönetim sorunu
The problem of external debt and external debt management in Kyrgyz Republic
ŞAYIRGÜL SAPARBAY KIZI
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
MaliyeKırgızistan-Türkiye Manas ÜniversitesiMaliye Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. A. ATİLLA UĞU
- Тамак аш өнөр жайынын Кыргызстандагы өнүгүү проблемасы жана аны чечүү жолдору
Başlık çevirisi yok
RAHAT KARABAEVA
Yüksek Lisans
Kırgızca
2007
EkonomiKırgızistan-Türkiye Manas ÜniversitesiEkonomi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CUSUP PİRİMBAYEV