Sivas ili Zara ilçesi ağzı
The dialect of Zara town of Si̇vas
- Tez No: 375889
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE TÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Zara Ağzı, Türkiye Türkçesi Ağızları, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Sözlük, Zara Dialect, Turkey Turkish Dialects, Fonology, Morphology, Dictionary
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
Bu çalışmada, Sivas ili - Zara ilçesi ağzı temel alınmış, ilçe ağzının dil özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Tezimiz, Giriş, İnceleme, Metinler ve Sözlük bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş'te Zara ilçesinin coğrafi yapısı ve tarihi hakkında bilgi verilmiştir. İnceleme bölümünde bölge ağzının fonetik ve morfolojik yapısı, ses ve şekil bilgisi adıyla iki başlık altında ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Metinler bölümünde Zara ilçesine bağlı köylerden derlenen on yedi metin çeviri yazıya aktarılmıştır. Sözlük kısmında derleme metinlerinde geçen yöreye özgü ve bazı ses değişikliklerine uğramış kelimeler ve anlamları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the dialect of Zara town of Sivas is based and its language features have been attempted to determine. This thesis consists of introduction, analysis, the texts and glossary sections. The introduction contains geographical and historical information on Zara town. In the analysis section, phonetic features and morphological structure of the dialect of the region are examined and evaluated under the headings of phonology and morphology. In the next section, seventeen texts collected from the villages of Zara town were transcribed into text translation. In the glossary section, the words mentioned in the collected texts which are specific to the region and undergone some sound changes, and their meanings are given.