Müellifi bilinmeyen bir sûre tefsiri metin-dil incelemesi-sözlük (vr.49a-96b)
An author unknown surah tafseer text, grammatical analysis, dictionary (leaves.49a-96b)
- Tez No: 428536
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE TÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Sûre Tefsiri, Eski Anadolu Türkçesi, Dizinli Sözlük, Tefseer of Sure, Old Anadolian Turkish, Index
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 749
Özet
Eski Anadolu Türkçesi döneminde diğer eserler arasında yaygın olarak Kur'an'ı Kerim'in sûre tercüme ve tefsirleri de yer almaktadır. Bu eserlerin Anadolu'da Türk yazı dilinin gelişmesinde önemli bir yeri vardır. Eski Anadolu Türkçesini takip eden dönemlerde de gerek bu eserlerin yeniden istinsah edildikleri, gerekse yeni telif eserlerin yazıldıkları da görülür. Bu çalışmada incelenen yazma metin, Prof. Dr. İsmail Erünsal'ın şahsî kütüphanesinde yer alan bir sûre tefsiridir. 96 varaktan oluşan eserin müellifi, yazılış tarihi ve müstensihi hakkında bir bilgi yer almamaktadır. Tezimizde metnin (49a-96b) varakları ele alınmış; metnin transkripsiyonu, dil incelemesi, dizinli sözlüğü, özel adlar ve Arapça ibareler dizini yapılmıştır. Tezimizde Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait olduğunu düşündüğümüz bir yazma eser incelenerek ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The remained manuscripts among the old Anadolian Turkish, Sure of Holy Kuran and its Tefseers are widespreading. These manuscripts are taking an important role of development of Anodolian Turkish written language. In Anadolian Turkish language period there have been seen many manuscripts both copied and written. The manuscripts that having been worked on here is the Tefseers of Sure from the Holy Kuran. This manuscript remains at the private library of Prof. Doc. Ismail Erünsal. The manscript consists of 96 leaves and writer of manuscript, written history or copied people didnt mantioned. On this work, from the unknown Tefseers leaves (49a-96b) are searched. At the end of the work, transcription of the manuscript, Grammatical Analysis, Index, Index of the private names and Arabic words are given. In this work, is a searching a manuscript that had been regarded to belong to the Old Anatolian Period.