Seyyid Nizamoğlu Mersiyelerini içeren bir şiir mecmuası: Mecmû'a-i Kasâid
A poem majmua which consists of elegies for Seyyid Nizamoğlu: Mecmû'a-i Kasâid
- Tez No: 375910
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALİ KARAVELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, mersiye, Seyyid Nizamoğlu, Majmua, elegy, Seyyid Nizamoğlu
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 366
Özet
Mecmū'a-i Ķasāid, içerisinde XVI. yüzyıl şairlerinden Seyyid Nizamoğlu'nun ölümü üzerine yazılmış şiirlerin toplandığı bir mecmuadır. Mecmuanın XVII. yüzyılın ortalarında düzenlenmiş olması muhtemeldir. Eserdeki şiirler, han, şeyhülislam, kadı vs. gibi çoğunluğu ulemadan olan çeşitli şahıslar tarafından yazılmış olup hepsinin ortak konusu Seyyid Nizamoğlu Seyfullah Efendi'nin ölümü üzerine duyulan üzüntüdür. Bu çalışma ile mecmuaların Türk edebiyatı araştırmaları için önem derecesinin ortaya konması ve mecmuadaki şiirlerin tespit edilip incelenmesiyle Türk mersiye edebiyatına katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mecmū'a-i Ķasāid is a majmua which consists of poetry which are written for the death of Seyyid Nizamoğlu, a XVIIth century poet. It is possible that the majmua was arranged in mid-XVIIth century. Poetry in work were written by various people which are especially in ulema like khan, shayk al-islam, kadi and common theme of poetry is sorrow after the death of Seyyid Nizamoğlu. With this study, it is aimed to show that how important are the majmuas for Turkish literature researchs and to contribute Turkish elegiac literature with determining and analyzing the poetry in the majmua.