Seyyid Nizamoğlu'nun, hayatı, edebi şahsiyeti ve eserlerinden; Mi'râcü'l-mü'min, Câmi'u'l-Ma'ârif, Şeref-i Siyâdet, Ma'denü'l Ma'arif, Esrârü'l-'Ârifin'in transkripsiyonlu metinlerinin hazırlanması
Seyyid Nizamoglu's life, literary identity and preparation of the transcribed texts of his literal works: Mi'racu'l- mu'min, Camiu'l Ma'arif, Sheref-i Siyadet, Ma'denu'l Ma'arif, Esraru'l Arifin
  1. Tez No: 429771
  2. Yazar: MEHMET AZİZ ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Seyyid Nizamoğlu, Mi'râcu'l-Mü'min, Câmi'u'l Ma'ârif, Şeref-i Siyâdet, Ma'denü'l Ma'arif, Esrârü'l Ârifin, Seyyid Nizamoğlu, Poem, Mi'racu'l-Mu'min, Camiu'l Ma'arif, Sheref-i Siyadet, Ma'denu'l Ma'arif, Esraru'l Arifin
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Seyyid Nizamoğlu (İstanbul ? – İstanbul 1601) XVI. yüzyılda yaşamış mutasavvıf şairlerdendir. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. I. bölümde Seyyid Nizamoğlu'nun hayatı ve edebi kişiliği üzerinde duruldu; II. bölümde ise Mi'râcu'l-Mü'min, Câmi'u'l Ma'ârif, Şeref-i Siyâdet, Ma'denü'l Ma'arif, Esrârü'l Ârifin adlı eserleri transkribe edildi. Şiirlerin genelinde ehl-i beyt sevgisi, inançla ilgili imani hakikatlar, tasavvuf ve tarikat adabı gibi konular anlatılmıştır. Ayrıca dünya düşkünlerinin, muhterislerin, ikiyüzlü sofilerin eleştirildiği şiirler de yer almıştır. Seyyid Nizamoğlu, Caferiye mezhebini kendisine yol edinmiştir. Bazı şiirlerinde Caferilikle ilgili bilgiler verir ve Caferi olduğunu beyan eder. Şiirlerde sıkça ayet ve hadislere yer verilmiştir. Dipnotlarda belirtlmiştir. Çalışmamızın sonuna üzerinde çalıştığımız külliyatın örneğini ekledik. Metnin görülmesini sağladık. Bu çalışmamızla XVI. asrın mutasavvıf şahsiyetlerinden biri olan, Seyyid Nizamoğlu'nu tanıtmaya ve eserlerinden beş tanesini transkrip etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Seyyid Nizamoglu ( İstanbul ? – İstanbul 1601) is a sufis poet who lived in 16 th century. This work consists of two parts. İn first part, thelife and literary personality of Seyyid Nizamoglu has been handled and in second part his works; Mi'racu'l-Mumin, Camiu'l Ma'arif, Sheref-i Siyadet, Ma'denu'l Ma'arif, Esraru'l Arifin were transcribed. İn general, subjects such as the love of katooh, faithful truts about beef, the morals of İslamic mysticism and wit were handled in his poems. Also, there are poems that criticise who are fond of earth, greedy and hypocrite sufis. Seyyid Nizamoglu took Caferiye sect as his guide. He gives some information about it in some poems and he annaunces that he is Caferi. He aften includes verses and hadiths and they are stadet in footnotes. At the end of this work, a sample of corpus that is examined has been added and made to be seen. İt has been tried to introduce Seyyid Nizamoglu who is one of 16. century sufi poet and to transcribe his five works.