Bilgi ekonomisindeki teknolojik gelişmelerin Türkiye'deki turizm sektörüne etkileri
Technological development in the knowledge economy effects on the tourism sector in Turkey
  1. Tez No: 375918
  2. Yazar: ÜMİT ŞENGEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Ekonomisi, Turizm, Teknoloji, SWOT, PESTE, Knowledge Economy, Tourism, Technology, SWOT, PESTE
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Dünya'da 20. yy ile beraber önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmeler, bu yüzyılın ikinci yarısından sonra oldukça belirgin bir hale gelmiştir. İkinci dünya savaşından sonra ortaya çıkan yıkıcı durumun telafi edilmesi gerekiyordu. Bu nedenle ülkeler hem askeri savunma sistemleri, hem de toplumsal düzenin tekrar sağlanması adına yoğun çabalar gösterdiler. Bu çabalar kısa zamanda önemli sonuçlar vermiştir. Böylece gelişmiş ülkelerin bilgi ekonomisini oluşturma süreci başlamış oldu. Sanayileşmeyi tamamlayan gelişmiş ülkeler bu sayede gelişmekte olan ülkeler ile rekabet edebilmek adına karşılarına daha güçlü bir şekilde çıkmış oldular. Bu çalışmada dünya genelinde gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin Türkiye'deki turizm sektöründe olası etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın sonucunda, Türkiye'deki turizm harekeleri ile teknolojik gelişmeler arasında paralellik olduğu görülmüştür. Ancak teknolojik gelişmelerin yanında ülkelerin ve hükümetlerin tutumlarının da turizmde gelişmeler için önemli etkenler olduğu görülmüştür. Bu etkenler ekonomik, sosyal, kültürel, politik, teknolojik gibi konularda uygulanan iç ve dış çevrenin analiz edilebilmektedir. Bu çalışmada bu etkenlerde SWOT ve PESTE analiz ile tespit edilmiştir. Özellikle İşgücü, yasal düzenlemeler, ülkenin konumu, yeniliklere bakış açısı, ekonomik ve toplumsal istikrar gibi konular, teknolojinin Türkiye'nin turizme etki edebilecek birkaç önemli nokta olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There have been substantial developments in the 20th century in the World. These developments have become apparent after the second half of this century. It was necessary to compensate the destructive situation which occurred after Second World War. For this reason, many countries exerted great efforts in order to restore both military defense system and social order. These efforts have yielded significant results in a short time. Thus, the process of creating the knowledge economy of the developed countries began. By this means, the countries those who had completed the process of development were very strongly ready to enter into rivalry with the developing countries. In this study, it is aimed to assess the potential impact of the worldwide emerging information and communication technologies in tourism sector in Turkey. In the result of this study, it is understood that there is a parallelism between tourism movements and technological growth in Turkey. But, besides technological development, the attitudes of the country are important factors. These factors can be achieved with analysis of internal and external environment in economic, social, cultural, political, technological, implementation issues. In this study these factors were determined by SWOT and PESTE analyses. Especially the issues such as labor, legal regulations, location of the country, innovation perspective, economic and social stability are the point which shows that technology may affect Turkey's tourism.