Mütareke döneminde İstanbul'da işçi hareketleri (1919-1922)
Labor movements in armistice period in iİstanbul (1919-1922)
  1. Tez No: 375917
  2. Yazar: SAMET YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mütareke Dönemi, İşgücü Yapısı, İşçi Örgütlenmesi, Grev, Armistice Period, Labour Force Structure, Labour Organization, Strike
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Mütareke Dönemi (1919-1922) boyunca, işgal altında olan başkent İstanbul'daki işçi örgütlenmeleri ve grevler bu çalışmanın başlıca konusunu oluşturmaktadır. İstanbul'un bu dönemdeki özgül siyasal ve ekonomik yönleri ele alınmış, işgücü yapısı ve çalışma yaşamı ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir. Bu koşullar altında ortaya çıkan işçi örgütlenmeleri ve grevler derinlemesine analiz edilmiştir. 1908'de hız kazanan işçi hareketleri, I. Dünya Savaşı yıllarında gerilemiş ve Mütareke Dönemi'nde tekrar canlanmaya başlamıştır. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişin son eşiği olan bu dönemde, İstanbul'daki işçilerin örgütlenme ve grev deneyimleri birincil kaynaklardan yararlanılarak ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. Siyasal ve ekonomik alanda kaosun hâkim olduğu bu dönemde, işçilerin mücadele deneyimlerinin, bütün olumsuzluklara rağmen dikkate değer olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Labour organizations and strikes during the Armistice Period in the Ottoman capital Istanbul are the main subjects of this study. The study firstly tackles with the unique political and economical aspects of Istanbul during that period and then examines the labour structure of the city. Newly emerging labour organizations and strikes under those circumstances have been deeply analyzed. Labour movements which gained a momentum in 1908 started to decline during the First World War and revived after the Armistice Period. The study elaborates organizational and strike experiences of labour occurred in period which was the last threshold from the Ottoman to the Republic by using primary sources in a detailed way. It seems that despite many unfavorable conditions in a politically and economically chaotic environmenti there is a considerable experience of labour movements which deserves further research.