Bamsı Beyrek boyunun Alpamıs Destanı ile Deli Dumrul boyunun Er töstik destanı ile mukayeseli incelenmesi
Compartive investigation of Alpamis epic with Bamsi Beyerek tribe and er tostik epic with eli Dumrul tribe
- Tez No: 375919
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA AKBALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Alpamıs, Er Töstik, Deli Dumrul, Bamsı Beyrek, destan, boy, Halk Edebiyatı, Kazak Edebiyatı, Alpamis, Er Tostik, Deli Dumrul, Bamsi Beyrek, legends, epic, tribe, folk literature, Kazakh literature
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada, Dede Korkut Boyları içerisinde yer alan Bamsı Beyrek ve Deli Dumrul boyları ile Kazak edebiyatında yer alan Alpamıs ve Er Töstik destanları epizot ve motif bazında kendi aralarında karşılaştırılmıştır. Araştırmada öncelikle Dede Korkut mirasını ve Kazak destanlarını inceleyen Kazak ve Türk araştırmacılarının çalışmaları hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Bamsı Beyrek boyu ile Alpamıs Destanı ve Deli Dumrul boyu ile Er Töstik destanlarının epizotları ve motifleri ayrı ayrı incelenmiş, epizot ve motif mukayesesi de yapılmıştır. Epizotlar incelenirken Ali Berat Alptekin'in Halk Hikâyelerinin Motif Yapısı adlı çalışmasından, motifler incelenirken de Stith Thompson'un Motif İndex of Folk Literature adlı eserinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Bamsi Beyrek and Deli Dumrul tribes, which are included in Dede Korkut tribes and Alpamis and Er Tostik epics within Kazakh literature, are compared on the basis of episodes and motifs. In the research primarily general information about the researchers' studies who analyze Dede Korkut's heritage and Kazakh epic has been given. Motifs and episodes of Bamsi Beyrek tribe with Alpamis epic and Deli Dumrul tribe with Er Tostik epic have been studied separately and compared too. While studying epic it's benefitted from Ali Berat Alptekin's work“Halk Hikayelerinin Motif Yapısı”and for the motifs Stith Thompson's work“Motif Index of Folk Literature”.