Yabancıların Türkiye'de taşınmaz mal edinme hakkı
Foreigners' real estate right in Turkey
  1. Tez No: 375952
  2. Yazar: TUĞÇE BİLİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HATEMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılar, taşınmaz mülkiyeti, Tapu Kanunu, Safer Kanunu, Foreigners, real estate, Land Registry Law, Safer Code
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Uluslararası ekonomik, sosyal ve siyasal ilişkiler ile ticaret ve sanayinin gelişmesi, turizm hacminin gün geçtikçe artması ve devletler arasında yapılan ikili veya çok taraflı anlaşmalar, yabancıların kendi ülkeleri dışında da taşınmaz mal mülkiyeti edinmesine ve bu taşınmazlarla ilgili tasarruflarda bulunmasına yol açmıştır. Ayrıca bu konu, tarihsel süreç içerisinde kamuoyunun da yakından ilgilendiği bir konu olmuştur. Ülkemizde yabancıların taşınmaz mal edinmesi ile ilgili süreç 1284 Safer Kanunu ile başlamış, 1934 yılında ise 2644 sayılı Tapu Kanunu yürürlüğe girmiştir. 1934 yılından günümüze kadar bu kanunda birçok değişiklik yapılmıştır. Bu değişikliklerden bir kısmı Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmiş, bir kısmı ise yürürlükte kalmaya devam etmiştir. Son değişiklik ise 2012 yılında 6302 sayılı kanun ile yapılmıştır. Çalışmamızda yabancıların taşınmaz mal edinme hakkı, tarihsel süreç içerisinde ele alınmıştır. Çalışmamızın ilk bölümünde 1934 Tapu Kanunu'na kadar olan dönem anlatılmış, ikinci bölümünde Tapu Kanunu Dönemi incelenmiş, üçüncü ve son bölümde ise 2012 yılında Tapu Kanununda yapılan değişiklik ve bu değişiklik ile meydana gelen yeni düzen irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
International economic, social and political relations with the development of Commerce and Industry, the growing volume of tourism and bilateral or multirateral agreements between the States have led to real estate acquisition in outside their own countries and this has led to the availability of property-related savings by foreigners. In addition, in the course of history, real estate acquisition by foreigners has always been a subject of close interest by the public. In our country, the process of foreigners' real estate began with 1284 Safer Code, in 1934 the Land Registry Law numbered 2644 was enacted. From 1934 until today has made many changes in this law. A part of these changes unconstitutional has been cancelled by the Constitutional Court, a part has continued to remain in force. The last change was made in 2012 by Code No: 6302. In my research, the real estate acquisition rights of foreign persons has been discussed in the historical process. In the first part of my research, the period, before 1934 the Land Registry Law, has been explained, in the second part the peiod of Land Registry Law has been examined, in the third and last part the changes which was made in Land Registry Law in 2012, and the new order from these changes has been analyzed.