Yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinme ehliyeti
Property acquisition capacity of foreigners in Turkey
- Tez No: 378676
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yabancılar Hukuku, Yabancıların Taşınmaz Mülkiyeti Edinebilmesi, Yabancıların Türkiye'de Taşınmaz Edinme Ehliyeti, Türkiye Mevzuatının Değerlendirilmesi, Law of Foreigners, ability of foreigners to acquire immovable property, capacity of foreigners to acquire immovable in Turkey, Evaluation of Turkish Legislation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 417
Özet
Yabancıların Türkiye'de taşınmaz mal edinmeleri son yıllarda çok tartışılan bir konudur. Uzun süre kendi halinde bulunan bir uygulama halindeyken,“uyum süreci”adı altında yeniden düzenlenme ihtiyacı hissedilmiştir. Yasama organı eski duruma nazaran farklılıklar gösteren bir düzenlemeyi yürürlüğe koymuş fakat Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir. Bundan sonra belirsiz bir duruma giren konu, 2006 yılının başında yürürlüğe konan bazı yasal düzenlemelerle yeni bir şekil almıştır. Bu çalışmamızda öncelikle, Yabancılar Hukuku kapsamında yabancılar kavramı ve taşınmaz mülkiyeti kavramı üzerinde durulacaktır. Daha sonra Yabancıların taşınmaz mülkiyeti edinebilmesi, tarihsel gelişimi ve yabancıların Türkiye' de taşınmaz edinme ehliyeti, Türkiye Mevzuatı da değerlendirilerek ve öğretideki tartışmalı hususlar ile birlikte yargı kararları ışığında ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Property acquisition of foreigners in Turkey is a highly discussed issue in recent years. While it was a quiet situation for a long time, rearrangement was needed under the name of“adaptation process”. Legislative body has placed an arrangement in effect, which exhibits differences compared to previous situation however the Court of Constitution canceled this. Having got in an uncertain situation thereafter, the case has been newly configured by means of various legislations put in effect in the beginning of the year 2006. In this study, first of all foreigners concept and immovable property concept shall be focused in scope of Law of Foreigners. Later on, ability of foreigners to acquire immovable property, historical development of the case and capacity of foreigners to acquire immovable in Turkey shall be taken in consideration together with discussible matters in literature under the light of judicial decrees by also evaluation of Turkish Legislation.