Toplu konut ve yaşam tarzları: İstanbul Kayabaşı örneği
Housing and life styles: İstanbul Kayabaşı case
- Tez No: 375953
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Uydu Kent, Toplu Konut, Konut Politikaları, TOKİ, Sosyal Konut, Yaşam Tarzı, Satellite Town, Housing, Housing Policies, TOKI, Council House, Life Style
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yoksul grup ve alt gelir grubu için üretilen toplu konutlardaki yaşam tarzları ele alınmıştır. Türkiye'de kentleşme sürecinde toplu konutlar önemli bir yere sahiptir. Özellikle son yıllarda sosyal konut üretimiyle toplu konut alanında aktör haline gelen TOKİ'nin İstanbul'da uyguladığı projelerden Kayabaşı Toplu Konutları seçilerek burada yaşayan kişilerin önceden yaşadıkları semtlere ve oturdukları konut tiplerine kıyasla yaşam biçimlerindeki değişim ele alınmıştır. Bu çerçevede, toplu konut kullanıcılarının yeni konut ve çevresine dair algıları, toplu konut yaşamına uyum süreçleri, sosyal ilişki ağları ve kamusal alanların kullanımı üzerinden değerlendirilmiştir. Bu yaşam biçimlerini betimlemek için nitel araştırma geleneği içerisinde yer alan derinlemesine mülakat tekniği kullanılmış ve bu çerçevede 32 kişi ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Ayrıca odak grup toplantısı tekniği de kullanılmıştır. 4 odak grup toplantısı yapılmış, 28 kişi bu toplantılara katılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde kent, konut ve yaşam tarzı kavramlarına ilişkin tanımlar ve kuramsal tartışmalar ele alınmıştır. İkinci bölümde, Türkiye'de toplu konut serüveni değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise Kayabaşı'nda gerçekleştirilen saha çalışmasında elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Sonuç bölümünde araştırma kapsamında ulaşılan sonuçlar değerlendirilerek; toplu konut üretimde aktif rol oynayan Toplu Konut İdare Başkanlığı başta olmak üzere diğer konut üreticilerinin çalışmalarına katkı sağlayacak önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, within the framework of the social housing, the lifestyles in public housing produced for the poor and the lower income group are discussed. Public housing has an important place in the process of urbanization in Turkey. Especially, in recent years, the puclic housing project in Kayabaşı which is one of the project implemented in İstanbul by TOKİ that become an actor in the field of social housing production, were chosen and the exchange in the lifestyles of people who already live here, compared to their life in previous neighborhoods and housing types are emphasized. This case has been assessed through the perceptions of the public housing residents to housing and it's environment, the adaptation process to public housing, social relationship networks and the use of public spaces. To illustrate these life forms, qualitative research method and in-depth interview technique is used, and in this context, face-to-face meetings were held with 32 people. Besides, focus group technique was used. İn the first section, concepts related to city, housing and life styles and theoretical discussions are discussed. In the second section, the adventure of public housing in Turkey has been assessed. In the third section, the findings of the field study are discussed. In the conslusion section, by evaluating the results of the research, some tips that contributes to them, were given to Housing Development Administration and other public housing producers.