Haber söylemi bağlamında Türk basınında toplumsal olayların sunumu: Taksim Gezi Parkı haberlerinin nitel ve nicel analizi.
The presentation of social events in the Turkish press in the context of news discourse: Qualitative and quantitative analysis of news concerning Taksi̇m Gezi̇ Park
- Tez No: 375969
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Taksim Gezi Parkı, Haber Söylemi, Türk Basını, Taksim Gezi Park, News Discourse, Turkish Press
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, Türk basınında yer alan Taksim Gezi Parkı Olaylarıyla ilgili yazı türlerini, haber söylemi bağlamında incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın temel problemi, seçilen gazetelerin Taksim Gezi Parkı olayları sürecinde kullandıkları haber söylemidir. Çalışma kapsamında Hürriyet, Sözcü, Sabah, Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinin 1 - 30 Haziran 2013 tarihleri arasında çıkan baskıları incelenmiştir. Toplamda 150 gazete nüshasında, Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ilgili 3316 yazı türü incelenmiş olup, yöntem olarak hem içerik analizi hem de eleştirel söylem analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, Türk basınını temsilen seçilen 5 gazetenin, yaşanan toplumsal olaylara taraflı yaklaştıkları, yaşanan olayların alevlenmesinde ve olayların kaosa dönüşmesinde de büyük bir paya sahip oldukları anlaşılmıştır. Elde edilen bulgular göstermektedir ki, gazeteler, olaylara kendi bakış açılarıyla yer vermişlerdir. Ayrıca gazetelerin kullandığı haber söyleminin; gazetelerin sahiplik yapıları, okuyucu/hedef kitleleri ve çıkar ilişkileri gözetilerek oluşturulduğu açıkça görülmektedir. Gezi Parkı olaylarıyla ilgili haberlerin büyük bir çoğunluğunun“onlar/öteki”anlayışını pekiştirdiği, 'tarafları' keskinleştirdiği görülmektedir. Ayrıca kışkırtıcı, kaosu körükleyen ve nefreti çoğaltan bir dilin tercih edildiği de gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, types of news examined about the Taksim Gezi Park events in the context of news discourse in the Turkish Press. The main problem of this study is the discourse of selected newspapers about the protests of Taksim Gezi Park. Hürriyet, Sözcü, Sabah, Yeni Şafak and Zaman newspapers examined the prints of between 1 and 30 June 2013 in this research. In total, 150 newspapers and 3316 article had been applied content analysis and critical discourse on method of analysis. As a result, this study demonstrates that newspapers are sided. Also, newspapers have a big share in the transformation of social events and chaos. The findings indicate that, in their point of view, newspapers have used their perspectives. Also; their news discourse has determined by their ownership structures and stakeholders relations. A large majority of the news about Gezi Park has consolidated“they/other”ideological and sharpened 'sides.' In Addition; it was determined that use provocative, containing chaos and hatred language.