Sürdürülebilir kalkınma, sermaye yatırımı ve çevre hareketleri etkileşiminde Moğolistan örneği
The i̇nterdependence on sustai̇nable development, capi̇tal i̇nvestment and the envi̇ronmental movements: The case study of Mongoli̇a
- Tez No: 375970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: development politics, capital investment, environmental movement, environmental NGO's, sustainable development
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerin çoğu kalkınma stratejilerinde esasen doğal kaynaklara başvurmuştur. Zira bu ülkelerin teknolojik kapasitesi zayıf ve sermaye birikimi azdır. Doğal zenginliklerin sınırsız olmadığı düşüncesine göre özellikle geniş boyutta buna başvurmuş olan az gelişmiş ülkelerin durumları bu kalkınmanın gelecekte de sürdürülüp sürdürülememesine ilişkin sürdürülebilir kalkınma teorisini ortaya çıkarmaktadır. Bu tez çalışmasında gelişmemişlikten az gelişmişliğe doğru yönelen kaynağa dayalı imalat sanayinin oluşturulması olarak kalkınma stratejisini belirlemiş bir ülke olan Moğolistan, örnek olarak ele alınacaktır. Bugünün ihtiyaçlarının karşılanması için bir taraftan yerel yatırımlar ile iç tasarrufların yetersizliğinden dolayı yabancı yatırımların ülkeye girişi şart iken, bu tür yatırımların arttırılması konusunda ise doğal kaynaklar bir çekici güç olarak görülmektedir. Bundan dolayı sürdürülebilir kalkınma teorisinin tersinde yer alan aşırı kaynak tüketimi ve çevre bozulmaları gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu durumlardan dolayı çevre öğelerinin kalkınma politikalarında yer almasına ilişkin sürdürülebilir kalkınma teorisine dayanarak, Moğolistan'ın kalkınma stratejisinin ve politikasının incelenmesi yapılacak, aynı zamanda çevre hareketlerinin ve çevreci STÖ'lerinin faaliyetlerinin kalkınmaya etkisi ele alınacaktır. Anahtar kelimeleri: kalkınma politikası, sermaye yatırımı, çevre hareketleri, çevreci STÖ'leri, sürdürülebilir kalkınma
Özet (Çeviri)
Many of the developing and least developed countries have the tendency to use natural resource as a basis on their developing strategy. İt's related to the lack of their capital accumulation and the weakness of technological capacity. Sustainable development theory, related to a development which might be sustainable or unsustainable in future, comes out of the existing situation of the developing and least developed countries, which especially depend on natural resources, related to the thought that natural resources are unlimited. İn this thesis study, a country, Mongolia, which stays between the line in underdeveloped and transition countries, will be discussed. As the foreign direct investment entering the country has become a necessity to Mongolia, because of the lack of domestic capital accumulation to provide today's needs, the local natural reserves can be seen as an attractive force in addition to these kind of investments. As a result, some situations like environmental degradation and the depletion of natural endownments are likely to occur, which is a reverse of the sustainable development theory. The thesis focus on the impact of environmental movements and environmental NGO's on development and Mongolian developing strategy and politics.