Toplumsal cinsiyet bağlamında turizm haberleri üzerine bir inceleme
An analysis about the tourist news which are in the context of gender
- Tez No: 524090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYŞAD GÜDEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Kadının Metalaştırılması, Medya, Turizm Haberi, Ataerkil, Gender, Media, Male-Dominated, Tourism News, Patriarchal
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Sosyal ilişkileri ve beraberindeki sosyal sistemleri bünyesinde barındıran toplumsal yapı denilen bütünlük, içerisinde farklı birçok unsuru barındırır. Toplumsal yapı içinde barındırdığı göreceli denge ve bütünlüğün yanında çeşitli farklılıklar, çatışmalar ile eşitsiz bir düzeni de beraberinde getirir. Toplumsal cinsiyet ayrımı ise bu düzenin en önemlilerinden biridir. Toplumsal cinsiyet dair bu düzen, içerisinde haksız tanımlama ve uygulamaları beraberinde getirir. Bu anlamda biyolojik olarak kadın cinsine karşılık toplumsal olarak üretilen 'kadınlık' cinsiyeti, başlıca örnek olarak varlığını sürdürmektedir. Kadın olmak tıpkı erkek kimliğine sahip olmak kadar doğaldır. Toplumsal rollerin kadına yüklediği sorumluluklar ise beraberinde kadınlığı getirir. Toplumsal cinsiyet ayrımı ise var olan bir sorundur ve tüm dünya ülkelerinde karşımıza çıkabilir. Bu ayrım geçmişte de var olmuş, günümüzde de var olmaya devam etmektedir. Türkiye ise toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin belirgin olarak yaşandığı ülkelerden biridir. Bu alanda yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bulgularda da kadın, 'toplumsal cinsiyetinden ötürü' Türkiye'de var olan onlarca öteki içerisinde yer almaktadır. Bu çalışmada 2015-2018 yılları arasında Türk yazılı basınında turizm sektöründe yer alan haberlerde kadına yönelik söylemin ne şekilde işlendiği, yapılan haberlerde kadının varlığının ne şekilde ele alındığı incelenmiştir. Çalışma farklı yayın politikalarına sahip Hürriyet, Milliyet ve Sabah gazetelerinin 2015-2018 yıllarındaki konuyla ilgili haber metinlerini kapsamaktadır. Haber metinleri Teun Van Dijk'ın eleştirel söylem çözümlemesi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma bulgularının sonuçlarına göre turizm haberlerinde kadına karşı kullanılan söylem, gazetelerin kendi yayın politikalarına göre şekillenmektedir. Kullandıkları başlıklar, fotoğraflar ve sözcükler incelendiğinde olaylar üç gazetede farklı şekilde yorumlanmıştır. Olayların toplumsal cinsiyet eşitsizliği gerçeğinde yorumlandığı, haberlerde eril söylemin bulunduğu ve tiraj kaygısı ile sansasyonelleştirildiği sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
Social structure is known for its integrity of many dıfferent types of contrast within their social systems.Which incorporates social relationships into their social system.The social structure brings relative stability but also brings a variety of conflict and contradictions, which include it's gender inequality based on the positioning and identification of unfair practices.In thıs sense the biologically women is produced corresponding to the type of social 'female sex' and the major continues as an example. Being a female is just as natural as being a male.However feminınıty comes from today social structure which has little impact on being a woman.We can see gender everywhere in the world today.It is more apparent in Turkey. Just like in the past the presence of discrimination and gender equality still continues.Researchs show us that in Turkey woman still aren't treated as equals, but as less then the men. This study that was written between 2015-2018, The Turkish media reported that female tourist committed to nationalistic theory reports.Working with the policies of the dıfferent newspaper such as Hürriyet and Milliyet.They used Teun Van Djk critical theory to analysis the method.According to the results of the research findings of the tourism news rhetoric used against women, according to the policies of their own newspapers is driven by the spring Their heads of the pictures and the words to the different events are explained in the three newspapers. Gender inequality true events in the news where they are converted and approaching the position where the masculine word storyline evolves with anxiety between results.