Düzağaç-Akdeğirmen baraj gölü (Sincanlı, Afyonkarahisar)'deki squalıus recurvırostrıs'in metazoon parazit faunası üzerine bir araştırma
An investigation on metazoan parasite fauna of squalius recurvirostris from Düzağaç-Akdeğirmen dam lake (Sincanli, Afyonkarahisar)
- Tez No: 376003
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OĞUZ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Caryophyllaeides, Dactylogyrus, Dilepis, Gyrodactylus, Paradilepis, Squalius recurvirostris, Caryophyllaeides, Dactylogyrus, Dilepis, Gyrodactylus, Paradilepis, Squalius recurvirostris
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, Şubat 2012 ile Mart 2013 tarihleri arasında Düzağaç-Akdeğirmen Bataj Gölü'nden temin edilen 66 Squalius recurvirostris'in parazitleri üzerinde incelemeler yapılmıştır. Konak balıklarda 6 parazit türü tespit edilmiştir. Konak balık bireylerinin solungaç lameli ve yüzgeçlerinde Gyrodactylus scardiniensis (%10.6, 2.6±1.7), Dactylogyrus naviculoides (%89.4, 24.1±27.1), Dactylogyrus vistulae (%63.6, 4.5±29.3); bağırsak boşluğunda Caryophyllaeides fennica (%24.2, 2.3±1.4); vücut boşluğu mezenterinde Paradilepis scoleciana (%43.9, 10.2±7.6) ve safra kesesinde Dilepis unilateralis (%25.8, 4.7±5.1) bulunmuştur. Bu türlerden Dilepis unilateralis Türkiye parazit faunası için, diğer türler ise araştırma alanı için yeni kayıt özelliği taşımaktadır. Ayrıca her bir parazit türüne ait enfeksiyon yaygınlığı ile ortalama, minimum ve maksimum enfeksiyon yoğunlukları, mevsimlere, balık boy ve eşey gruplarına göre değerlendirilmiştir. 2013, viii + 43 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the parasite presences of parasites on 66 Squalius recurvirostris from Düzağaç-Akdeğirmen Dam Lake were investigated between February 2012 and March 2013. Three parasite species were determined in the host fishes: Gyrodactylus scardiniensis (%10.6, 2.6±1.7) was found on fins of the host fish specimens; Dactylogyrus naviculoides (%89.4, 24.1±27.1) and Dactylogyrus vistulae (%63.6, 4.5±29.3) were found on gill branches of the host fish specimens; Caryophyllaeides fennica (%24.2, 2.3±1.4) was found in intestine; Paradilepis scoleciana (%43.9, 10.2±7.6) was found of mesentery of body cavity; Dilepis unilateralis (%25.8, 4.7±5.1) was found of gall bladder of the host fish specimens. Among these species, Dilepis unilateralis is a new record for parasite fauna of Turkey, and the other two species are new records for the present study area. In addition, minimum-maximum and mean intensity of parasites and infection prevalence were determined using seasonal data, size and sex distribution of the host fish. 2013, viii + 43 pages