Brevibacillus brevis (P14) ve Brevibacillus borstelensis (P35) bakterileri tarafından aynı ortamda mannanaz ve fitaz enzimlerinin üretilebilirliğinin araştırılması
Investigation of the producibility of the mannanase and phytase enzymes by Brevibacillus brevis (P14) and Brevibacillus borstelensis (P35) in the same conditions
- Tez No: 376273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mannanaz, Fitaz, Brevibacillus brevis, Brevibacillus borstelensis Enzim, Immobilizasiyon, Mannanases, phytase, Brevibacillus brevis, Brevibacillus borstelensis, enzyme, immobilization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada; fitaz ve mannanaz enzimlerinin üretimi, serbest ve immobilize Brevibacillus brevis (P14) ve Brevibacillus borstelensis (P35) bakterileri kullanılarak keçiboynuzu (KB) ve mısır (MSR) bulunan doğal besiyeriortamında yapılmıştır. Bu amaçla farklı oranlarda KB (10, 20, 30 ve 40 g ) ve MSR (10, 15 ve 20 g ) ihtiva eden ortama, test bakterileri inoküle edildikten sonra büyüme koşulları olan pH 7.0 ve 55ºC' de inkübasyona bırakıldı. Florosil destek materyaline öncelikle APTES ile -NH2 grubu takıldı. Ardından glutaraldehit ile ara kolu oluşturuldu ve oluşan schiff bazı kararlı hale getirmek için sodium borhidrür ile indirgendi. Aktifleştirilmiş florosil destek materyali nano Fe3O4 bileşiği ile magnetik hale getirildi ve bakterilerin immobilizasyonu için kullanıldı. Her iki bakteri hazırlanan magnetit florosil nanopartiküllerine yaklaşık %65 oranında immobilize edildiği belirlendi. Fitaz ve mannanaz enzimlerinin üretimi ise hem serbest hem de matrikse bağlı mikroorganizmalar ile gerçekleştirildi. KB ve MSR doğal karbon kaynakları kullanılarak yapılan B. brevis (P14) ve B. borstelensis (P35) bakterilerinin fitaz ve mannanaz enzim üretiminin, serbest haldeki izolatlara göre, bağlı olanlarda yaklaşık % 59-81 civarında bir artış gözlemlendi. Elde edilen bu bulgular ışığında magnetit florosil nanopartiküle bağlı test strainlerinin gıda, ziraat, ilaç başta olmak üzere birçok endüstriyel alanda güvenle kullanılabileceği sonucuna varıldı. 2014, 49 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, production of the mannanase and phytase enzymes was carried out in a natural medium which includes corn (C) and carob (CB), using free and immobilized Brevibacillus brevis (P14) and Brevibacillus borstelensis (P35) bacterial strains. For this purpose, the test bacteria were inoculated in a medium containing different amounts of CB (10, 20, 30 and 40 g ) and C (10, 15 and 20 g ) and then they were incubated under the growth conditions; pH 7.0 and 55°C. First, florisil support material was attached to the NH2 group by APTES. Then intermediate arm was created with glutaraldehyde and schiff base was reduced with sodium borohydride, in order to make it stable. Activated florisil support material was made magnetic with nano Fe3O4 compounds and used for the immobilization of bacteria. It was determined that both bacteria were immobilized on the prepared magnetic florisil nanoparticles approximately 65%. The production of phytase and mannanase enzymes was performed with both free and matrix-immobilized microorganisms. An increase was observed approximately 59-81% in the immobilized ones compared to free ones of B. brevis (P14) and B. Borstelensis (P15) bacteria used in the production of phytase and mannanase enzymes that C and CB were used as a carbon source. According to the findings, it was concluded that the test strains that were immobilized to magnetic florisil nanoparticles could be safely used in many industrial fields like food, agriculture and particularly medicine. 2014, 49 pages