In vitro hücre görüntülenmesine yönelik tasarlanan kuantum noktaların karakterizasyonu ve farklı türde kanser hücreleriyle etkileşimlerinin belirlenmesi
Design and characterization of quantum dots for in vitro cell imaging and investigation of their interactions with various cancer cells
  1. Tez No: 376363
  2. Yazar: DİDEM AĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUNA TİMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kuantum noktalar, Anti-HER2 ile konjugasyon, hücre spesifik hedefleme, Kuantum dots, conjugation with anti-HER2, cell specific targeting
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tezde tiyoglikolik asit (TGA) kaplı suda çözünür CdTe/CdS kuantum noktalar ile HER2 antikoru birleştirilmiş (TGA-QDs/Anti-HER2) ve hücre görüntülenmesinde kararlı bir fluoresans prob olduğu elde edilen sonuçlarla kanıtlanmıştır. Yapılan denemelerde TGA-QDs/Anti-HER2 biyokonjugatının HER2 reseptörünü eksprese eden A549, Hela ve CaCo2 hücrelerine spesifik olarak tutunduğu NIH-3T3 hücrelerine ise HER2 reseptörünü yüzeylerinde taşımadıkları için non spesifik olarak az miktarda tutunduğu akış sitometri ve floresans mikroskop çalışmalarıyla gösterilmiştir. Sonuç olarak TGA-QDs/Anti-HER2 biyokonjugatı floresans bir prob olarak gerek toksik olmayışı gerek hedeflendirilmiş olmasıyla HER2'yi eksprese eden hücrelerinin görüntülenmesinde ve hedeflenmesinde başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Bu konjugatın medikal uygulamalarda ve teşhiste biyoişaretleyicilerin tespitinde örneğin mikroarray çalışmalarında avantajlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis thioglycolic acid (TGA) capped water soluble CdTe/CdS quantum dots (TGA-QDs) were conjugated with anti-HER2 which is overexpressed in some cancer cells. Results proofed that the obtained conjugate is cell specific and stable for cell imaging applications as a fluorescence probe. Binding specifity of TGA-QDs/Anti-HER2 bioconjugate was tested using flow cytometry and fluorescence microscopy studies. TGA-QDs/Anti-HER2 can specifically bind to A549, Hela and CaCo2 cells which are overexpressed HER2 receptor and it does not bind to NIH-3T3 cells which have lack of expression HER2 receptor. As a result TGA-QDs/Anti-HER2 bioconjugate was used as a non toxic targeting fluorescence prob for cell specific imaging applications. It is thought that obtained conjugate can be use in medical applications and for biomarker detection in diagnosis