Türkiye'de sosyal konut politikası: Seçilmiş Avrupa ülkeleriyle karşılaştırmalı bir analiz
Social housing policy in Turkey: A comparative analysis with selected European countries
- Tez No: 376373
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÖRMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Konut Politikası, Sosyal Refah Devleti, Türkiye, Britanya, Fransa, İsveç, Housing Policy, Social Welfare State, Turkey, Britain, France, Sweden
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 321
Özet
Bu tezde, Türkiye'de ve bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan konut politikaları, tarihî bir perspektiften ve karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır. Tezin amacı; Türkiye, Britanya, Fransa ve İsveç'te uygulanan konut politikaları arasındaki benzerlik ve farklılıkları tespit etmek ve tarihî süreç içerisinde bu politikalar arasında bir benzeşme veya farklılaşma olup olmadığını ortaya koymaktır. Literatür taramasına dayanan bu tezde, bahsi geçen ülkelerin konut politikaları ayrı ayrı ele alınmış, değerlendirme ve sonuç kısmında ise karşılaştırmalı olarak bazı çıkarımlara ulaşılmıştır. Buna göre, ülkelerin uyguladıkları konut politikaları üzerinde bazı kapsayıcı iktisadî faktörler kadar yerel siyasî ve kültürel faktörlerin de etkili olduğu görülmüş, dolayısıyla bu ülkelerin uyguladıkları konut politikaları arasında mutlak bir benzeşmeden bahsedilemeyeceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis comparatively deals with the housing policies of Turkey and of some European countries from a historical perspective. The aim of the thesis is to determine the similarities and differences of the housing policies of Turkey, Britain, France and Sweden, and to expose whether a convergence or a divergence is seen between these countries' housing policies in historical process. In the thesis, which is based on a literature survey, the housing policies of the aforementioned countries are dealt with separately, and some implications are comparatively reached in the conclusion. As a consequence it is found that the distinctive political and cultural characteristics of each country are just as effective as the universal economic factors on the housing policies, and so it is hard to mention on an absolute convergence of these policies.