Darfur sorununun Sudan'ın iç güvenliğine etkisi
The effect of Darfur problem on Sudan's internal security
- Tez No: 376530
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Darfur Sorunu, Sudan, Çatışma, İç Güvenlik, Soykırım, Darfur Problem, Sudan, Conflict, Internal Security, Genocide
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı, Darfur Sorunu'nun Sudan'ın iç güvenliğine etkilerini incelemektir. Çalışma, Darfur Sorunu'nun tarihsel, ekonomik, siyasal ve uluslararası nedenlerini ve sorunun Sudan'ın iç güvenliğine etkilerini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın savunduğu iddia; Darfur Sorunu'nun, etnik ve dini temele dayanmadığı ve bölgede meydana gelen ölümlerin etnik temizlik veya soykırım amacı taşımadığı, sorunun ve çatışmaların ekonomik yetersizliklerle ortaya çıktığı sonrasında bölgede güç sahibi olmak isteyen devletlerin çıkar kavgalarının yattığıdır. On yıldır devam eden süreçte, binlerce insan salgın hastalıklar, gıda ve ilaç eksikliği, çatışmalar ve çeşitli nedenlere bağlı hayatını kaybetmiş, 2 milyon civarında bölge halkı evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Sorunu çözme gayretleri ulusal ve uluslararası platformda devam etmekte ancak, kalıcı bir çözüm ve barış tam anlamıyla sağlanamamıştır. Yaşanan bu süreçte Sudan'ın iç güvenliği ve istikrarı ciddi boyutlarda risk altına girmiş, uluslararası baskılara ve dayatmalara maruz kalmış ve iç politikalarına müdahale edilmiştir. Sorunun çözümü ve kalıcı barışın sağlanmasının insani boyutlar ve Sudan'ın bütünlüğü açısından önemi çok büyüktür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyse the effects of Darfur Problem on Sudan's internal security. This study, Problem Darfur historical, economic, political and international causes and effects of the problem reveals that Sudan's internal security.Advocates claim that this study; Darfur Problem, not based on ethnic and religious grounds and not intended genocide or ethnic cleansing of deaths occurring in the region, the problem of economic deficiencies and conflicts arise after the interests of states in the region who wish to have the power struggles lie down.From the period of ten years, thousands of people epidemics, lack of food and medicine, conflicts and have lost their lives due to various reasons, around 2 million people in the region have been forced to flee their homes.Ongoing efforts to solve the problem of the national and international platform, however, could not be a permanent solution and peace, is literally.Internal security and stability in the Sudan in this process came under serious risk of international intervention and domestic policies have been exposed to pressures and impositions.The maintenance of peace and lasting solution to the problem is of great importance for the unity of the human dimensions and Sudan.