Örgün eğitimde sürekli ve uygulamalı trafik eğitiminin, çocukların trafik bilgi ve algısına etkisi
Effect of constant and practical traffic training in formal education on children's knowledge and sense of traffic
- Tez No: 376531
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Trafik, Education and Training, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Trafik Eğitimi, Örgün Eğitim, Trafik Güvenliği Eğitimi, Child, Traffic Education, Formal Education, Traffic Safety Education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaşım Güvenliği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Trafik, günümüzün önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. Yol açtığı maddi ve manevi kayıplar sebebi ile tüm dünya ülkelerinin mücadele ettiği önemli sorunların başında gelmektedir. Güvenli bir trafik ortamı oluşturmak ve trafikteki mevcut kaza risklerini en aza indirmek için küçük yaşlardan itibaren çocuklara trafik eğitimi verilmesi çok önemlidir. Çocuklara trafik kültür ve bilincinin aşılanması, örgün eğitim içerisinde kapsamlı, sürekli ve sistemli olarak verilecek trafik güvenliği eğitimi ile mümkündür. Küçük yaşlarda başlayacak trafik eğitimi çocukların doğru davranış modellerini kazanmasını sağlayacaktır. Bu çalışmada; trafik olgusu, ülkemizdeki trafik güvenliği eğitimi, örgün eğitim sisteminin içindeki yeri, çocuk trafik güvenliği eğitiminin önemi, hedefleri ve amaçları, konularına değinilmiştir. Ankara ilinden iki farklı okul (A okulu ve B okulu) seçilerek bir nitel değerlendirme formu uygulanmış ve bu iki okul öğrencileri arasındaki trafik bilgi ve algı farkı ortaya konulmuştur. Seçilen A okulunda milli eğitim bakanlığı müfredatı uygulanmakta olup“trafik”konusu 4. sınıfa kadar diğer derslerin içerisinde dar kapsamlı olarak verilmektedir. B okulunda ise 1. sınıftan itibaren hem teorik hem de okulun içerisinde bulunan çocuk trafik eğitim parkı vasıtasıyla uygulamalı bir şekilde trafik güvenliği eğitimi verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, traffic is one of the most important issues in public health. Due to phsical and mental losses it caused, it is one of the problems that whole world struggle against. It is extremely important to give children traffic training starting from the early ages to create a safe traffic environment and minimize the current accident risk on traffic. It is only possible with comprehensive, constant and sistematic traffic security training in formal education, in order to make the children gain the habit and awareness of traffic. Traffic training that starts at an early age would make children gain correct behavioral pattern. In this study subjects such as ; concept of traffic, traffic security training in our country, it's place in formal education, importance of early traffic security training, aims and purposes, examined. Two different schools from the province of Ankara (School A and School B) has been chosen for survey and the difference of knowledge and sense of traffic between students of these two school is introduced. In the School A, curriculum of Ministry of Education is practiced and subject of traffic is narrowly mentioned in other grades until the fourth grade. In the School B, traffic security training is provided both teorical and practical formats with the help of“juvenile traffic training park”inside the school, starting from the first grade.