Polislik ve savcılık teşkilatlarının çalışma ilişkisi açısından karşılaştırılması: Türkiye ve Moğolistan örnekleri
Comparing police and prosecutorial authority work relationships: A case study of Turkey and Mongolia
  1. Tez No: 376529
  2. Yazar: ERDENENSUREN BINDERIYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET LOFÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Polis Teşkilat, Adli Polis, Savcılık Teşkilatı, Savcı, Soruşturmacı, Çalışma İlişkisi, Ceza Muhakemesi, Police Organization, Criminal Police, Prosecution Organization, Investigation, Working Relationship, Criminal Procedural Law
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Dünyanın küreselleşmesini hızla sürdürdüğü günümüzde ülkelerin kurum ve kuruluşlarının karşılaştırılması ile bu kurum ve kuruluşların benzerlik ve farklılıklarının ortaya konulması hem kolaylaşmaktadır, hem de bir gereklilik haline gelmektedir. Böylece güçlü ve zayıf yanları irdelenerek kurumlar çeşitli uygulamalar noktasında birbirlerine örnek teşkil etmektedir. Bu tezde polislik ve savcılık teşkilatlarının çalışma ilişkileri,kamu yönetimi ve örgütsel yapı üzerinde durulmuştur. Türk ve Moğol polis teşkilatları ve savcılık teşkilatları, çalışma ilişkileri açısından karşılaştırılıp her iki örgütün de eksik ve üstün yönleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu kurumların ve aralarındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Bu çalışma iki ülkenin iç güvenlik sektörününve adalet teşkilatlarının karşılaştırılmasını yaptığı için ilk önce ülkelerin kamu yönetimi yapıları ve uygulamalarda kullandıkları yöntemler araştırılmıştır. Bu doğrultuda iki ülkenin kamu yönetimleri incelenirken, önce tarihsel gelişim ele alınıp ardından bugünkü kamu yönetimi yapıları ve örgütsel uygulamaları araştırılmıştır. Daha sonraki bölümde iç güvenlik kurumu olan polis teşkilatlarının tarihsel gelişimi ve bu gelişimin etkilediği yönetim yapısı incelenmiştir. Üçüncü bölümde, savcılık teşkilatlarının tarihsel gelişimi, yönetim yapısı, faaliyet ve görevleri incelenmiştir. Son olarak iki ülkenin polislik ve savcılık teşkilatlarının çalışma ilişkileri ceza adalet sistemi içerisindeki soruşturma ve kovuşturma açısından incelenerek karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Comparison of countries' institutions and organizations with their similarities and differences, at the age of rapid globalization has been recognized as both very easy and an important need. Thus, by considering the strengths and weaknesses of institutions, they serve as a model for each other's in terms of several applications. This study focuses on the working relationship between police and prosecutor agencies, as well as their administrative and organizational structures. By comparing Turkish and Mongolian police and prosecutor agencies' working relationships, both the inferior and superior aspects of those agencies were tried to bepresented. The aim of this study is to make a humble contribution to improve Turkish and Mongolian police and prosecutor institutions' working relations. This study, by comparing internal security sector and justice systems of two countries, their public administration structures and the methods they use in their applications wereinvestigated andanalyzed. Then, as a domestic security organization, historical development of police organizations and the factors affected thoseorganizations were observed. Historical background, administrative philosophy, operating procedures andlegal duties of those authorities were studied in the third part of the thesis. Lastly, the relationship between the police organizations and prosecutor offices of these two countries are observed in terms of penal code, investigation andprosecution styles.