Jandarma Teşkilatında kurumsal iletişimin önemi ve iç güvenlik hizmetleri ile ilişkisi: Ankara İl Jandarma Komutanlığı örneği
The essence of corporate communication in gendarmerie and its relevance with homeland security services: The example of Provincial Gendarmerie Command of Ankara
  1. Tez No: 376540
  2. Yazar: OSMAN ÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET LOFÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Administration, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, İç Güvenlik, Jandarma Teşkilatı, Kalite, İç Güvenlik Hizmetlerinde Kalite, İletişim, Kurumsal İletişim, Security, Internal Security, Gendarmerie, Quality, The Quality of Internal Security Services, Communication, Corporate Communications
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu çalışmanın amacı, Jandarma Teşkilatı'nda kurumsal iletişimin önemini ortaya koymak ve icra edilen iç güvenlik hizmetleri ile ilişkisini tespit etmeye yönelik personelin algısını ölçmektir. Öncelikle bu konu kapsamında, güvenlik ve kurumsal iletişim konularını içeren geniş bir literatür taraması yapılmıştır. Jandarma Teşkilatı'nda kurumsal iletişim, kurum içi iletişim, halkla iletişim, medya ile iletişim ve diğer kurum ve kuruluşlarla iletişim olmak üzere toplam dört ana başlık altında incelenmiştir. Yapılan araştırmada anket yöntemi ve gözlem tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, Jandarma Teşkilatı'nda görev yapan ve iç güvenlik hizmeti icra eden bütün personel olup, örneklemi Ankara İl Jandarma Komutanlığı ve bağlı birliklerde görev yapan ve iç güvenlik hizmeti icra eden bütün personel oluşturmaktadır. Anket, Ankara İl Jandarma Komutanlığı ve bağlı yirmi dört İlçe Jandarma Komutanlığı'nda görev yapan rütbeli personele uygulanmıştır. Toplam 535 rütbeli personelin tam ve doğru olarak doldurduğu anket formundaki sorular ve sonuçları IBM SPSS 22 programına girilerek analiz edilmiştir. Jandarma Teşkilatı'nda kurumsal iletişimin, icra edilen iç güvenlik hizmetleri ile ilişkisi incelenmiş olup, aralarındaki ilişkinin pozitif ve anlamlı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to exhibit the significance of organizational communication in Gendarmerie, and enlighten its relations with domestic security services by measuring the perception of the personnel. Pricipally, within this context, a broad literature review including security and organizational communication has been conducted. Organizational communication in Gendarmeria consists communication inside the organization itself, public relations, communication with the press and the relationship and communication with other institutions. Apart from deeply examinig these four domains, the importance of the communication methods and tools used among gendarmerie forces as a form of organizational communication is stressed. A survey questionnaire was used to obtain data. Even though the objectivity of the researcher as participant observer has been given utmost importance at all stages of the research, fortunately, the advantage of the researcher being a member of Gendarmerie has been an asset for the study. While the population of this research is all Gendarmeri personnel in Turkey, the sample is drawn from domestic security officiers in Provicial Gendarmarie Command of Ankara and its subordinate units in subprovinces. The questionaire has been employed to officiers on active duty at the provicial gendarmaria command of Ankara and its 24 subordinate district gendarmerie commands. The results collected from samples through the questionaire employed to 535 officiers have been analyzed by entering the data to IBM SPSS 22 program. A positive and meaningful relation among organizational communication in Gendarmerie forces and homeland security services.