Terörle mücadelede toplumun rolü
The role of society in the fight against terrorism
  1. Tez No: 376539
  2. Yazar: ZEYNEP KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN BEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum, Terör, Terörle Mücadele, Terörle Mücadele Modelleri, Toplumun Rolü, Society, Terror, Fight Against Terrorism, Counter Terrorism-Models, Role of Society
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, terörle mücadelede toplumun önemini vurgulayarak, halkın terörle mücadele için kaçınılmazlığını ortaya koymaktır. 'Halk' kavramı terörle mücadele bağlamından ele alınması gereken en önemli unsurlardan biridir. Genel olarak toplumun terörle mücadeleye etkisi, katkısı ve toplumla ilişkileri üzerinde durulmuştur. Bu tez üç bölümden oluşmaktadır: 1.Bölümde; terörle mücadelede toplum ve terör kavramı, terör hareketlerinin toplum üzerindeki etkileri, terör hareketlerinde toplumun tutumu ve tavırları; 2.Bölümde; terörle mücadele modelleri, terörle mücadele politikası ve stratejik yaklaşımlar ele alındıktan sonra Türkiye'deki terör kavramının kısa tarihi üzerinde durulmuş ve 3.Bölümde ise, terörle mücadelenin sosyal ve siyasal unsurları, devlet-toplum ilişkisi bağlamında terörle mücadeledeki durum, Türkiye'deki yaşanan gelişmeler, açılım süreci ve mevcut durum incelenmiştir. Sonuç kısmında ise, öneriler ve yapılması gerekenlere yer verilmiştir. Genel literatür tarandığında terörle mücadele konusunda toplumun önem ve rolüne gerektiği ölçüde yer verilmediği görülmüştür. Çalışmada teröre karşı mutlak başarı için toplum desteğinin kaçınılmazlığı vurgulanmış, yapılabilecek çalışmalar ve öneriler üzerinde durulmuştur. Bundan dolayı uzun vadeli çözümler için 'toplum' kavramı büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to display the indispensability of society in fighting against terrorism by emphasizing the society's role in this context. The concept of“society”is one of the most important elements in the area of counter terrorism. This thesis deals with society's effect, contribution and relationships concerning the fight against terrorism. The thesis consists of three parts. Section I; discusses the concept of society and terror, effects of terrorist activities on the society and the society's approach and reaction to them. Section II; examines counter terrorism models, the policy on counter terrorism and strategic approaches on this subject, and gives a brief historical summary of the concept of terrorism in Turkey. Section III; looks into the social and political aspects of the fight against terrorism, and the state-society relationship in this context, as well as the developments, the settlement process and the existing situation in Turkey. The Conclusion, puts forward proposals and actions that need to be taken. A general view of the literature shows that not much importance is given to the role and importance of“society”in the fight against terrorism. This work stresses the necessity of society's support in counter terrorism and puts forth some proposals and work that can be undertaken. For this reason, the concept of“society”plays a crucial role for long term solutions.