Emniyet Genel Müdürlüğü stratejik plan deneyimi; 2014-2018 Stratejik Plan örneği
Turkish National Police strategic plan experience in example of 2014-2018
- Tez No: 376541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET LOFÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik Yönetim, Stratejik Plan, Stratejik Planlama, Strategy, Strategic Management, Strategic Plan, Strategic Planning
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Dünyada yaşanan gelişmeler ve hızlı değişimler beraberinde birçok alanda yeniliği getirmiştir. Yaşanan bu değişimlerin içerisinde yönetim olgusu şüphesiz en çok etkilenen kavram olmuştur. Özel sektör ve kamu sektörü bağlamında uygulama alanı bulan yönetim teknikleri, zaman içerisinde değişerek farklı metotlar izlenmiştir. Son çeyrek asırlık dönem içerisinde stratejik yönetim ve stratejik planlama tercih edilen yönetim modeli olmuştur. Bu çalışma stratejik yönetim ve stratejik planlama kavramlarını farklı bakış açıları çerçevesinde açıklayarak uygulama örneklerinden bahsetmektedir. Aynı zamanda Türk kamu yönetimi içerisinde stratejik yönetimin gelişim aşamalarının incelendiği bu çalışmada güvenlik sektörü bağlamında stratejik plan hazırlayan tek kurum olan Emniyet Genel Müdürlüğü özelinde incelemeler yer almaktadır. Bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğünün stratejik yönetime geçiş aşamaları, kurumun ilk stratejik planının oluşum süreçleri ve Emniyet Genel Müdürlüğünün ikinci stratejik planı olan 2014-2018 stratejik planının oluşum aşamaları detaylı bir şekilde çalışma içerisinde yer almıştır. Emniyet Genel Müdürlüğünün stratejik yönetim ve stratejik planlama çalışmalarında yer alan kişilerle gerçekleştirilen mülakatlar sonucu oluşturulan bu çalışma, aynı zamanda kurumsal hafızanın oluşmasına katkı sağlayan bir belge olma niteliğini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The developments that occurred in the world along with rapid changes have been introduced innovations in many areas. Without any doubt the management fact is the most effected concept in these changes. The management techniques in public and private sectors have been changed over the time and used different methods. Strategic management and strategic planning has been the preferred model of management in the last quarter of the Century. This study offers explanations about the strategic management and strategic planning concepts by different perspectives and mentions about different application examples. This study also examines the development stages of strategic management concepts in Turkish public administration system with an intensive focus to the, Turkish National Police, the only institution that prepared strategic plan in security sphere in Turkey. In this context, this study covers the TNP's transition stages to strategic management and preparation process of organization's first strategic plan as well as second strategic plan for 2014-2018 in detail. Besides, this study is unique due to its data that gathered from interviews administered to the personnel who involved in the preparation initiatives of strategic management and strategic planning, is a contribution to creation of TNP's institutional memory.